You are here: Home » Călătorii » Ceahlău – Toaca și Duruitoarea
Ceahlău – Toaca și Duruitoarea

Ceahlău – Toaca și Duruitoarea

Îmi este greu să scriu despre munte, nu am cuvinte să exprim trăirile pe care le simt în inima naturii … dar cu atât mai mult nu pot să povestesc despre ce simt cu adevărat pentru Ceahlău, muntele copilăriei mele, de la care a pornit dragostea pentru cărări și brazi și stânci. Obișnuiam să mergem cu familia în fiecare vară și urcam zilnic, dacă vremea era bună. Acolo am învățat de la o vârstă mică să port bocanci, să mă feresc de ploaie pe cât posibil, să pun lucrurile în pungi de plastic pentru a le proteja în caz de furtună, să mănânc bine și să am grijă la coborâre. Și, desigur, respectul pentru natură. Plus multe altele care au rămas cu mine mereu, chiar dacă undeva într-un colț de suflet. Tocmai din acest motiv are un loc special în inima mea și, pentru mine, este cel mai frumos munte. Indiferent unde voi mai ajunge. 🙂

Parcul Național Ceahlău nu mai este așa cum mi-l aminteam, dar este minunat. S-au organizat și au făcut ca întreaga experiență să fie atât plăcută cât și educativă. În apropierea intrării pe trasee este un punct de informare turistică, unde se plătește o taxă foarte mică (6 lei, parcă) valabilă tot sezonul (nu doar o singură tură) în schimbul căreia primiți și un mic pliant cu o hartă. Doamna de acolo ne-a întrebat dacă am mai fost, dacă știm ce traseu alegem, etc. Atmosfera a fost tare prietenoasă și mi-a plăcut grija pentru siguranța turiștilor. Am făcut 2 trasee în 2 zile diferite, și am fost sfătuiți să nu abordăm anumite porțiuni deoarece nu ne-am fi încadrat în timp. Pe traseu sunt panouri cu informații despre pădure, floră, faună, etc. și foarte mulți turiști!

Muntele este viu, și pădurile sunt de poveste. Cărările sunt pline fie de rădăcini, fie de roci, iar mușchii și florile și mai ales fructele mi-au furat ochii la fiecare pas. Vă las cu vreo două imagini și cele două vloguri care sper să vă ajute să vă faceți o părere.

Poze din tura Durău – Fântânele – La Morminte – Vf. Toaca

În cazul primei ture de o zi Durău – Fântânele – Toaca, am urcat și am coborât pe același traseu. Prima porțiune este destul de dificilă, mai ales pe măsură ce ne apropiem de cabana Fântânele. Rădăcinile sunt foarte utile pe vreme uscată, pot fi ca niște scări, însă pe ploaie devin foarte alunecoase. Porțiunile cu piatră ne-au îngreunat mult urcușul, însă entuziasmul de-a ajunge la primul popas, unde urma să mâncăm mai bine, ne-a dat aripi. La Cabana Fântânele este și un izvor, de unde ne-am aprovizionat pentru că era cald și am și făcut efort intens, motiv pentru care am consumat mai multă apă decât anticipasem. După cabană urmează încă o porțiune de urcuș susținut, însă nu prea mare, după care încep să se deschidă peisaje mai frumoase, vederi spre alți munți și spre vale, și … ce mi-a plăcut mie cel mai mult, jnepenișul de pe platou și stânca din imaginea reprezentativă a articolului și a canalului de YT pe care o să pun toate vlogurile de munte! Ultima oară când am urcat la Toaca, acum mulți ani, erau scări de lemn, însă acum avem peste 500 de trepte din plastic special, cu înălțimi și lățimi diferite, motiv pentru care urcușul nu e așa ușor, dar nici vreun capăt de țară. Sus am prins un vânt teribil, n-am prea putut sta, și când a început să tune am coborât scările în zbor, în ciuda răului meu de înălțime. N-a plouat, dar din cauza asta nici n-am mai ajuns la cabana Dochia. Data viitoare…

Poze din tura Durău – Duruitoarea

Excursia la Duruitoarea a fost mai scurtă, dar mai aventuroasă. La punctul de informare ne-a sfătuit să urcăm pe cruce roșie, ceea ce am și făcut. Din nou, prima porțiune ne-a cam dărâmat, dar cu pauze și cu determinare, am reușit totuși să ajungem și la bucata spectaculoasă: văi și dealuri care se înșiruiau, presărate desigur cu rădăcini și stânci. La un moment dat tot coboram de-am crezut că am greșit traseul! Era și pe aici plin de turiști, așa că n-am avut dubii prea mari cum că ne îndreptăm într-o direcție greșită, dar tot ne-a cam confuzat topografia. Am ajuns cu bine și am mâncat la masă fix lângă cascada Duruitoarea. Din păcate, nu prea am fotografii și filme cu aceasta deoarece era plin de oameni care se înghesuiau să facă poze și să caște ochii… Am plecat după ce ne-am reîncărcat bateriile și ne-am răcorit. La întoarcere am ajuns la un punct de răscruce unde se putea opta și pentru traseul cruce albastră la coborâre. Auzisem de la unii că e noroios, dar am riscat deoarece durata era redusă, urmând să ne întoarcem în cazul în care la scurt timp am fi simțit că e în neregulă. N-a fost, ba chiar era o potecă lungă și aproape dreaptă, practic ne plimbam prin pădure pe un drum pe care se putea (și probabil se) circula cu mașina!!! Ne-am întâlnit cu un grup care urca, am întrebat dacă e așa până jos și ni s-a răspuns ”daaaa, daaaa” cam în greață. Eh, oameni sălbatici, ne-am zis noi. Eram atât de bucuroși, nu înțelegeam de ce la punctul de informare nu ne-a zis, dar am bănuit că din cauza lipsei peisajelor. Ne-am înșelat amarnic. După ce am parcurs o distanță suficientă cât să nu merite să ne întoarcem, am descoperit motivul: din loc în loc erau văi foarte adânci, în care trebuia să cobori pe niște pante abrupte și noroioase. Inclusiv porțiuni cu pantă de 60%. M-am ținut de crengi și de smocuri de iarbă acolo unde s-a putut, m-am abătut pe-alocuri de la traseu pentru a căuta un loc pe unde să pot traversa pârâul, etc. Aventură. Mi-a plăcut, la urma urmei, dar nu știu dacă aș fi ales acest traseu știind ce presupune. Am o singură bucată de filmare într-un asemenea loc, în rest eram preocupată să nu-mi rup gâtul sau să-mi murdăresc prea tare hainele și bocancii (pentru că mi-e lene să-i spăl, da?).

P.S. : Nu am foarte multe poze și nici astea nu-s prea grozave deoarece acum nu mai car bagaj ne-necesar: am un gopro pentru filmat și telefonul pentru Strava și poze.

P.P.S.: Dacă sunteți curioși cum era Ceahlăul odată…

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top