You are here: Home » Răutăți » Altfel de prostie
Altfel de prostie

Altfel de prostie

Mi se pare că există acum un trend cu oameni care știu. Ei știu tot, și nu acceptă faptul că poate mai există și altceva înafară de părerea lor, sau că poate opiniile lor nu sunt corecte în totalitate. Și eu fac asta câteodată, dar depun eforturi în acest sens (ori poate așa cred eu). Presupun că principala cauză este faptul că acum avem cu toții acces la o multitudine de informații. Avem un smatfon, intrăm rapid pe net, căutăm pe google și ȘTIM. Sau, mă rog, așa credem noi.

Eram ieri la sală și m-am întâlnit cu un băiat pe care îl mai văd doar sâmbăta, și cu care m-am nimerit să fac îndreptări în același timp. M-a ținut minte, poate pentru că sunt singura fată care lucrează cu greutăți (mai mari), sau poate deoarece amândoi făceam cu 60 kg, ceea ce a fost interesant, având în vedere diferențele de sex și greutate între noi. Mă rog, ideea e că și ieri ne-am găsit tot acolo, doar că el evoluase la 95 kg și eu eram la 80 (la ridicat, nu corporal, haha). M-a întrebat dacă fac streching, i-am zis că nu întotdeauna, deși știu că ar trebui. El a spus că nu poate altfel, că îl țin mușchii, bla bla, și i-am sugerat să facă yoga. La care el a zis ”eeee, p**a”. Nu m-a deranjat vulgaritatea, deși el probabil așa a crezut, ci atitudinea lui. A zis ”știu ce fac, nu am nevoie, eu fac stretching, știu ce fac”. Dacă știa ce face, știa că streching-ul provine din yoga.

Multă lume are o părere total eronată despre yoga, dar este o activitate extrem de utilă, mai ales după vârsta de 30-35 ani. Poate fi o alternativă mult mai bună pentru cardio cu impact, precum alergatul. Mai ales atunci când vorbim de o greutate corporală mai mare, indiferent dacă e un bodybuilder sau o persoană supraponderală, activitățile cu impact mare au un efect negativ asupra încheieturilor. Yoga este mai blândă și ajută de asemenea la flexibiltiate, ceva esențial mai ales atunci când avem un stil de viață sau un job sedentar. Așa că felul în care a refuzat chiar și conceptul mi se pare efectiv stupid. E ok să nu fii interesat sau să nu-ți placă, fiecare are preferințele sale, dar efectiv să zici nu fără să iei în considerare mi se pare ignoranță și prostie.

La fel și când vorbim de alimentație. Mi se pare stupid că trebuie să conving oamenii că legumele și fructele sunt sănătoase. Imediat ce am anunțat că am renunțat la produse de origine animală (nu spun cuvântul cu ”v”, din cauza preconcepțiilor), s-au grăbit o mulțime de oameni să mă anunțe că voi muri de la deficiențe. N-am făcut mare propagandă, dar am zis pe alocuri că e foarte sănătos să avem o alimentație bazată pe plante, ceea ce mi se pare de bun simț și corect – și toate organizațiile de sănătate susțin același lucru. Dacă unii vor să mai adauge și carne sau lacate sau ouă, fie, dar acestea ar trebui să fie bonus, nu bază. Și, de fapt, care deficiențe? Un exemplu de masă acum ar fi terci de ovăz peste care pun goji uscat, semințe de cânepă, curmale uscate, banane, fructe de pădure, semințe de in și de dovleac, eventual stafide și mai nou un supliment praf pe bază de kale&co, pentru un plus de vitamine și minerale. Aveți idee câtă varietate de micronutrienți am aici? Înainte, o masă ar fi putut fi o omletă cu brânză, care nu conține nici pe departe câte are terciul anterior menționat, asta ca să nu mai vorbim că are zero fibre.

Ceea ce vreau să spun este că o alimentație variată este mai sănătoasă, dar variată nu înseamnă ce crede lumea: azi mănânc snițele cu piure și mâine pește cu broccoli. De când am renunțat la produsele de origine animală, am încercat mult mai multe rețete și am parte cu adevărat de varietate. Îmi urmăresc macro și micronutrienții pentru a fi sigură că nu-mi scapă nimic esențial, ceea ce cred că ar trebui să facă toată lumea. Nu poți presupune că organismul tău este cu adevărat hrănit doar pentru că mănânci omnivor. Nu spun asta sub formă de propagandă, ci ca să subliniez faptul că un om care nu este de acord cu stilul meu de viață nici măcar nu ia în considerare ceea ce zic eu, spune că o să mor subnutrită și gata. Nu stă să cerceteze, măcar să aibă un argument valid. Îmi zice că nu e sănătos, sau că nu poate, și a terminat. Omul acela *știe* mai bine ca mine. Din nou, nu spun că toți ar trebui să renunțe, dar … dacă s-ar ține post, cum se spune, tot ar fi mult mai ok pentru sănătate și pentru planetă. Și nu mă refer la postul românesc cu zacuscă, fasole și cartofi prăjiți, ci la o gamă largă de legume și fructe și mâncăruri savuroase care se pot găti foarte simplu fără produse de origine animală.

Să zic și de plastic? Dacă am sugerat măcar unora că nu e ok să luăm pungi și că de fapt nu se reciclează, au zis fie că iau pungi biodegradabile, fie că aruncă gunoiul selectiv. Și gata, ei știu mai bine. Reciclarea asta e ca o frecție la picior de lemn – adică faci ceva, dar de fapt fără nici un rezultat notabil. Plasticul poate fi reciclat de un anumit număr de ori, după care devine tot deșeu, spre deosebire de sticlă, de exemplu, aceasta putând fi reutilizată la infinit. Pungile biodegradabile au nevoie de anumite condiții pentru a se descompune, 50 de grade și UV, ceea ce nu se întâmplă mereu. Practic, multe din acestea tot deșeuri ajung, iar în timpul descompunerii degajă metan și CO2. Lumea nici nu vrea să audă, știe ea mai bine sau nu-i pasă. Nu înțelege că trăim pe planeta asta, și că tot ceea ce aruncăm tot aici rămâne. Da, poate că punga aia nu o să fie la tine în casă, ci pe un câmp. Microplasticul va ajunge în apa pe care o bem, în legumele și fructele crescute pe un sol poluat, în corpul animalelor care sunt consumate. Așa că … tot se întoarce, într-un fel sau altul. Atunci când nu știi, e una. Dar când auzi peste tot că e prea mult plastic și că se interzice plasticul de unică folosință, ăla stupid precum bețișoarele de urechi, tacâmurile de unică folosință, punguțele din supermarket … cum să spui că te doare în cot, să fii ignorant? Că știi tu mai bine? Mă rog, mai e și atitudinea aia defetistă ”nu contează ce fac eu, oricum alții aruncă peturi peste tot”. Dar ăsta e un alt subiect.

Așa că… hai să nu mai fim ignoranți. Să ascultăm, să trecem prin filtrul rațiunii, să nu respingem orice idee care este diferită de a noastră. Hai să ne dăm seama că nu știm tot.

P.S. : Eu nu spun că ceea ce am scris mai sus e adevărul suprem. Dar mă informez mereu, pentru că planeta asta și corpul meu sunt ”casa” în care voi trăi toată viața. De ce să-mi bat joc? Ce poate fi mai important decât sănătatea mea, care este strâns legată de sănătatea mediului în care trăiesc? Job-ul? Mașina? Hainele și bijuteriile? Pfff.

P.P.S. : Îmi dau seama că în ultima vreme am devenit un tree-hugger sau un hippie. Nu mă deranjează. Asta mă pasionează, chestiile astea dau sens vieții mele, asta îmi place, etc. E blogul meu și scriu despre ce vreau. Și știu că o persoană care mă citește s-a dus la Mega cu o pungă, pentru a nu mai cere una, și uite că acest lucru mic cu un impact aparent mărunt mă face fericită. Dacă un singur om face un singur gest pentru o lume mai bună, consider că nu mi-am irosit timpul pe-aici. Cu cei care cred că aceste lucruri nu contează, cei care spun ”e, p**a”, cei defetiști, etc, oricum nu se poate discuta. Îmi asum că uneori vorbesc singură. Asta e.

foto: weheartit.com

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top