You are here: Home » Episoade » Un alt articol DE-AL MEU
Un alt articol DE-AL MEU

Un alt articol DE-AL MEU

Este o chestie care mă scoate din pepeni în ultima vreme, și anume teoria conform căreia ar fi corect să spun ”un articol de-ale mele” adică un articol dintre ale mele. În primul rând, eu n-am auzit până recent această exprimare la nimeni. Și nu neapărat că m-aș învârti în cine știe ce cercuri academice, dar chiar nu cred că am viețuit înconjurată de analfabeți, eu fiind la rândul meu la fel de agramată. Mă agit degeaba, știu, dar chiar mă sâcâie rahatul ăsta.

Ca să mă mai liniștesc, am căutat pe net varianta corectă și am ajuns la concluzia că sursa care prezintă cea mai multă încredere este site-ul George Pruteanu, care spune:

În construcţia cu prepoziţia de (care şi-a pierdut sensul partitiv „dintre”, dobândind sensul „de felul”) + pronume posesiv, norma actuală admite, pe lângă plural, şi singularul: un prieten de-ai mei/de-al meu, o prietenă de-ale mele/de-a mea.

Am mai găsit și în alte locuri această modificare, menționată ca o abatere pentru proștii care nu știu să vorbească, ceva în genul acceptării formulărilor de genul ”decât o pară”. Nu vreau să spun că ceea ce știu eu este adevărul suprem, dar ce noimă are ”un măr de-ale mele”? Sună cel puțin aiurea! Așa că eu voi continua să vorbesc așa cum am făcut-o dintotdeauna, cu exprimări de-ale mele, asta neînsemnând totuși că sunt o ignorantă.

P.S. : De ce abia acum se face tam-tam pe expresia asta? Am pierdut eu ceva?

foto: weheartit.com

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top