You are here: Home » Personal » 7 Reguli pentru un păr sănătos. Bonus: recomandări.
7 Reguli pentru un păr sănătos. Bonus: recomandări.

7 Reguli pentru un păr sănătos. Bonus: recomandări.

Am promis acum mult timp că o să fac un articol pe tema asta, și iată că am reușit să încropesc ceva. Înainte de toate, vreau să spun că acestea sunt regulile mele, concluzii la care am ajuns în urma experimentării și produsele despre care vorbesc sunt cele care mi s-au potrivit mie.

Să începem cu începutul. Eu am un păr drept (ușooooor ondulat la capete), lung (până la jumătatea spatelui), cu tendință de îngrășare (ăsta pare a fi termenul, deși tendința e mai degrabă o certitudine și îngrășarea e un termen blând pentru ce se întâmplă), cu fir nici subțire nici gros. Părul meu este greu și mătăsos, adică alunecos. Nu stă decât în forma lui naturală sau prins bine, nici un fel de buclă nu rezistă mai mult de câteva ore (și am încercat tot felul de metode). Îmi doresc tare mult să revin la culoarea naturală, motiv pentru care nu m-am mai vopsit din decembrie 2015. Am câteva fire albe, dar nu mă deranjează pentru că sunt foarte hotărâtă să îl las așa cum e, să văd cum se așează (momentan capetele sunt cam uscate de la vopsit și decolorat și, deși nu arată oribil, totuși se electrizează și dau un aspect neîngrijit).

Dacă vreți să nu vă mai vopsiți, vă recomand ca înainte de această perioadă de ”abstinență” să vă mai vopsiți o (ultimă) dată cu o culoare cât mai apropiată de cea naturală. Eu am avut noroc și am nimerit un stilist bun care a reușit să-mi găsească un ton care a făcut ca rădăcinile să nu se vadă inestetic odată ce am oprit procesul de colorare. Nu e nimic mai urât decât niște rădăcini negre la un păr blond! E foarte simplu de pus un șaten sau ceva peste, astfel încât să arătați decent.

Cam asta e povestea părului meu. Acum să vă spun ce reguli respect eu. 🙂

  1. Mă spăl când părul este gras/murdar/transpirat. De obicei, asta înseamnă o dată la 2 zile. Dar dacă este cazul, câteodată mă spăl și zilnic. Lumea spune că nu e bine, dar eu nu văd nimic greșit în asta, doar n-o să stau cu o coamă împuțită. În alte țări este considerat ceva normal să te speli pe păr în fiecare dimineață (în Coreea, SUA, Canada, etc) și nu ei/ele par să sufere de pe urma asta. Ba chiar arată foarte bine, am văzut cu ochii mei!
  2. Nu îmi agresez părul. Asta înseamnă că nu îl îndrept cu placa și nici nu îl ondulez cu ondulatorul, doar îl usuc lejer și câteodată îi ”aplic” o perie rotativă(de câteva ori pe an, la evenimente, de exemplu). Nici nu prea bag produse în el, înafară de șampon uscat.
  3. Folosesc produse de calitate/salon/profesionale. Cele obișnuite din comerț au ingrediente care îmbâcsesc firul de păr, iar vopselurile sunt și mai rele decât atât. Dacă faceți un calcul simplu, luând în considerare ce cantitate folosiți și ce rezultate se obțin, achiziționarea unui șampon profi de 1 litru nu este cu mult mai costisitoare decât altceva de 250 ml din supermarket. Se găsesc variante foarte ok ca preț la Farmacia Tei sau pe aoro.ro. Eu utilizez gama Wella Elements (fiindcă au ingrediente mai bune) pentru șampon și mască și uleiul Wella LuxeOil. Am un fixativ de la Moroccan Oil (cu care mă dau tot de câteva ori pe an) de care sunt tare mulțumită. Dacă folosiți ceva bun pentru curățarea și hidratarea scalpului, nu este nevoie de prea multe produse de styling (deci deja o economie în plus).
  4. Folosesc perii de calitate pentru a evita, pe cât posibil, ruperea părului. Am o perie dreaptă de la Moroccan Oil care mă ajută la coafat și pieptănat și un TangleTeezer pentru când părul este ud. Sunt foarte utile și deasemenea o investiție, având în vedere că sunt calitative și au o viață lungă. Recomand spălarea lor cu șampon o dată la o săptămână-două.
  5. Prins-desprins după situație. Bineînțeles că părul trebuie să respire, așa că în casă îl țin mai mereu desprins, la fel când dorm. Dar dacă ies afară și e o zi cu mult vânt sau soare, nu îi face bine să zburde și să se încurce sau să fie expus la radiații. În ceea ce privește ultimul risc, recent mi-am achiziționat și un spray pentru protejarea firului și pentru strălucire, Elmi Shimmer Delight, tot de la Wella. Nu încarcă și nu îngrașă (în cantități de bun simț, desigur).
  6. Îl tund în mod regulat. De fapt, îi iau din vârfuri. Știu că sunt persoane care nu fac asta fiindcă nu își doresc să piardă din lungime, dar părul nu doar că nu mai crește cu spor dacă nu trece pe la coafor (fac și rime), dar va arăta urât, neîngrijit. Eu merg o dată la 2-3 luni, și de când am trecut la această frecvență am remarcat îmbunătățiri semnificative.
  7. Proteine! După ce am început să merg la sală și mi-am schimbat stilul de viață și alimentația, am remarcat că părul meu se simte mai bine. Acest lucru se datorează faptului că mănânc mai multă proteină animală (ouă, mai precis), lucru esențial în regenerarea și creșterea podoabei capilare. Oul nu este pentru uz extern, nu-mi fac măști naturale. Am încercat odată cu ulei de cocos, și n-am făcut altceva decât risipă. Produsele naturale nu sunt neapărat mai bune, ceva profesional va fi mai potrivit fiindcă e conceput exact în scopul de a fi utilizat pe păr. Uleiul de cocos e delicios și sănătos, eu zic să-l mâncăm, mai bine!

Cam asta îmi vine în cap acum, e posibil să mai completez pe parcurs, dacă-mi aduc aminte.

Folosesc și recomand Wella pentru că au cel mai bun raport calitate-preț și majoritatea produselor lor sunt ok. Am încercat și MoroccanOil, dar sunt mult prea scumpe și, din punctul meu de vedere, nu-și merită banii (uleiul și fixativul sunt super, șamponul, balsamul și masca așa și-așa). BedHead sunt relativ ok, dar numai gama Resurrect și doar dacă le găsiți la super ofertă; altfel, sunt prea scumpe pentru ce oferă. Vă zic ca să nu spuneți că am parteneriat cu Wella, deși tare m-aș bucura dacă m-ar sponsoriza, având în vedere că sunt client de câțiva ani și probabil o să mai fiu mult și bine. Data viitoare îmi iau șampon și mască din gama LuxeOil, revin cu impresii. 😉

În încheiere, vreau să mai spun un singur lucru. Părul nu poate fi regenerat pe lungime. Văd o mulțime de reclame la produse care refac structura, anulează ani de zile de abuz, etc. Minciuni! Părul este viu doar la rădăcină, și aceea este singura zonă pe care o puteți influența în vreun fel. Pe lungime se poate umbla doar la exterior, nu la interior. Uleiul de păr, de exemplu, nu hidratează efectiv – el doar conferă un aspect mai frumos, atât! Ideal ar fi să tăiați porțiunile tocite sau despicate sau foarte uscate și să încercați pe viitor să preveniți acest lucru.

Pfuu, gata, mă dor degetele. Weekend plăcut să aveți!

foto

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top