You are here: Home » Util » Alte obiceiuri. Lucruri mici, schimbări sustenabile.
Alte obiceiuri. Lucruri mici, schimbări sustenabile.

Alte obiceiuri. Lucruri mici, schimbări sustenabile.

Schimbările despre care veți citi au venit în timp: unele au avut nevoie de ani de zile să se dezvolte, altele au apărut parcă peste noapte. Le scriu aici pentru inspirație, deoarece și pe mine m-a ajutat să citesc la alții și să aplic ceea ce mi se potrivește. Nu sunt mulțumită, aș vrea mai mult și sper să revin cu un alt articol asemănător peste ceva timp, ca să văd cum am evoluat. Pentru început, cred totuși că e bine și sunt mândră de mine!

* Mai puțin plastic. Caut ambalaje de sticlă, atunci când este posibil. Port o sacoșă de pânză cu mine, nu doar pentru că mă scot din sărite cei de la Mega cu ”punguță”, ci deoarece la ultima curățenie am strâns un sac de sacoșe și am aruncat o pungă de pungi (prea mici pentru a fi refolosite, rupte, murdare). Așadar am ținut neapărat să-mi fac un obicei din a avea mereu la mine o sacoșă de pânză, în care să pot să car cele necesare atunci când merg la cumpărături. Nu mai am paie de unică folosință, mi-am luat unele reutilizabile. Nu utilizez chestii de unică folosință – în locul pungilor de plastic pentru alimente am găsit unele din hârtie; mai am niște bețișoare de urechi de mai demult, dar intenționez să nu-mi mai iau altele când le termin. Nu mai cumpăr plastic ”stupid”: suport periuță de dinți, coadă de mop, fructieră, pantofar, uscător de vase sau mai știu eu ce alt obiect de acest gen, care nu doar că arată și se simte ieftin și de prost gust, dar are viață scurtă și sfârșește prin a fi aruncat cât de curând.

* Fac cumpărături modeste. Ceea ce vreau să spun prin asta este că acum câțiva ani eram de părere că stocurile sunt mană cerească, și că rezervele sunt esențiale, așa că luam în cantități mai mari (1+1 gratis, de exemplu) și le îndesam pe unde puteam. Nu de puține ori am descoperit cu stupoare că nu aveam nevoie de substanțe pentru curățenie sau de paste, acestea se găseau bine mersi la fundul dulapului. Sau erau expirate. Acum încerc să iau din ce în ce mai puțin, fix cât am nevoie. Îmi fac un mic plan alimentar, și încerc să utilizez din ceea ce stă degeaba prin cămară.

* Curățenie doar cât trebuie. Aveam multe substanțe dăunătoare, și le foloseam foarte foarte des, astfel încât căpătasem și o dermatită, mi se crăpa pielea pe mâini și pe tălpi și mă usturau ochii. Cine știe ce alte chestii se întâmplau la interior? Așa că acum folosesc un singur produs convențional (cif), pentru baie, și asta atunci când este absolut necesar. Când vreau să curăț depuneri de piatră de oriunde, fac un amestec cu bicarbonat, sare de lămâie și oțet (plus apă, dar eu nu adaug mereu). Se lasă 10-15 minute și se clătește. După care poți să mănânci de-acolo. 😀 Am început să cumpăr detergent de vase eco, nu doar pentru mine, ci și pentru natură. Păstrez curățenia, tocmai ca să nu trebuiască să folosesc prea multe după o perioadă de neglijare. Vreau să-mi cumpăr un aparat cu abur pentru curățat pardoseala, nu mai suport să dau cu mopul și mai ales mirosurile substanțelor folosite la așa ceva (și, apropo, înainte mă îmbătam cu ele, mi se părea că abia aia e adevărata curățenie).

* Îngrijire corectă. Îmi cumpăr din ce în ce mai puține produse de makeup (dar în continuare aceasta rămâne o zonă mai liberă). Caut cosmetice care nu sunt testate pe animale, și nu-mi iau decât lucruri pe care sunt sigură că le folosesc: am mai bine de un an de când utilizez același gel de duș, știu care este șamponul care îmi priește și nu mai fac teste, rutina de îngrijire a pielii am simplificat-o și eficientizat-o (de la peste 10 produse din care nu înțelegeam nimic la 3 care își fac treaba). Am investit în lucruri care să-mi facă viața mai bună și mai ușoară: periuță de dinți Sonicare și duș bucal (ca să folosesc mai puțină ață dentară) – pe care le recomand oricui, sunt minunate! Încă sunt în căutarea unui deodorant fără aluminiu și alcool/parfum, dar n-am găsit ceva eficient și care să mă mulțumească pe deplin. Îmi fac unghiile, dar după o bună perioadă în care mă dădeam doar cu lac, acum nu mă mai dau cu absolut nimic (economisesc mult timp și nu mai arăt neîngrijit decât dacă neglijez cuticulele cu nesimțire). Nu mă mai vopsesc, și n-am fost nicicând mai fericită! Părul meu este sănătos și îmi place de el, pur și simplu. Nu-i fac nimic înafară de spălat și mască, iar de când am mai scăpat, la ultima tunsoare, de 90% din ultimele șuvițe vopsite (rămășițe ale aventurilor mele coloristice de acum 3 ani și ceva), nici măcar de ulei nu mai am nevoie: vârfurile nu mai sunt uscate! Aceasta este una din cele mai bune alegeri, și sunt foarte mândră de mine pentru pasul făcut! Ca să nu mai spun că nu mai arăt neîngrijit atunci când îmi cresc rădăcinile, nu mă mai stresează nici un eveniment (seară în oraș, petrecere, etc) pentru care trebuie să mă vopsesc. Mi-a eliberat o mulțime de timp, și mai ales m-a scutit de o grămadă de cheltuieli. Și părul meu este sănătos cu adevărat, nu doar arată ca și când ar fi.

* Cumpăr de la SH. Am deja suficiente haine, și tot dau din ele, dar mă mai alint și eu cu diverse lucruri preponderent negre (și de brand, de obicei). Am renunțat la hainele mele uzate și chiar intenționez să vând câteva articole care arată excelent. Dar nu numai pentru îmbrăcăminte merg la sh: am descoperit că pot să-mi iau decorațiuni și mobilă! Am povestit deja despre scaunele recondiționate, iar între timp am mai cumpărat diverse pentru depozitare sau ”de frumusețe”, chiar și o statuetă interesantă, și mă bate gândul să-mi iau farfurii deosebite (pentru decor). Se pot găsi tot felul de minuni mărunte, iar eu una sunt în paradis printre rafturile ticsite cu mici comori! Abia aștept să vă arăt, cândva, ce mi-am luat! Ideea este că sunt situații când chiar nu merită achiziția din magazine mari, și oricum a început să mă deranjeze enorm consumerismul. Dacă toată casa este de la Ikea, arată ca un showroom. Dar dacă o bucătărie Ikea o accesorizezi cu niște rafturi din lemn vechi, pe care pui cești vintage și un ceainic cochet, parcă nu mai e așa mainstream.

Nu mi-aș lua chiar orice de la SH, totuși. În ce privește textilele, mă limitez la articolele vestimentare care pot fi spălate temeinic și care, desigur, sunt noi sau aproape noi. Nu aș lua încălțăminte sau genți (mai ales de piele, poate unora de pânză le-aș da o șansă), nici lenjerie (nici de corp, nici de pat), prosoape, perdele, etc. Dacă vorbim de obiecte pentru casă, n-aș lua chestii din care mănânc (deși, la drept vorbind, și la restaurant folosim vesela și tacâmurile utilizate de mulți alții înaintea noastră), nici alte lucruri pe care nu le pot igieniza și care intră în contact cu obiectele mele personale (dulap de haine, de exemplu). Dar am o masă de cusut pe care am transformat-o în birou! Și o veioză interesantă. Un fel de fructieră și un borcan pentru biscuiți (pe care nu îl voi folosi în acest scop). Și altele, nu vă mai zic. 🙂

* Cumpăr și nou, dar inteligent. Sunt din ce în ce mai atentă la proveniență, la calitate. Iau produse românești. Iau lucruri care au poveste, sau suflet, sau care aduc un beneficiu cuiva (nu unui conglomerat de firme sau unei corporații). Folosesc becuri led. Susțin o afacere mică și cinstită, atunci când aflu de ea. Cumpăr o singură pereche de ghete, de calitate, nu 3 la un preț mult mai mic, dar din materiale îndoielnice. Nu-mi iau rochii sau haine de ocazie, pentru că nu prea apuc să le îmbrac și mi-e ciudă să investesc bani în ele. Cel mai recent am folosit așa: o rochie împrumutată de la o prietenă, una primită cadou, și una de la SH pe care am cumpărat-o cu un preț de nimic, acum câțiva ani, de la o colegă de serviciu căreia nu-i venea. Nici măcar n-am știut ce este – se pare că  era Alberta Ferretti, și-am distrus-o cu ojă, din greșeală. 🙁 Am și noroc, în general, fiindcă mă cam ocolesc evenimentele, deci m-am descurcat. Totuși, ca să scap de stres, mi-am cumpărat anul acesta o rochie neagră, simplă, de la un designer român. O s-o dreg din accesorizare și-o să mă folosesc de ea mult și bine! Nu mai vreau tocuri: am deja o pereche de Guban, negri, peep-toe, buni de primăvara până toamna. Stilul meu de viață nu cere mai mult de atât, asta vreau să spun. Și tocmai de asta nici n-am pretenții să mă înnoiesc doar pentru că mă vede lumea cu aceeași ținută pe la nunți.

* Mă uit la etichete, urmăresc reportaje, citesc articole, cărți și studii. Cred că este păcat ca în zilele noastre să nu ne informăm cu privire la ceea ce ni se întâmplă, mai ales când vine vorba de lucrurile de zi cu zi. Am citit foarte mult despre nutriție, pentru că este o activitate de bază a omului. 😛 Am citit despre îngrijirea pielii și despre machiaj, despre apa de băut și despre expunerea la soare, despre mișcare și exerciții fizice. Mă interesează orice se întâmplă cu mine, așa că atunci când mergeam la dentist, puneam întrebări și acasă cercetam pe internet, ca să iau alegeri informate sau ca să știu ce să cer. Și îmi place asta, n-o fac din obligație. Dacă mi se recomandă un medicament, chiar și de către un medic, studiez mereu efectele adverse și întreb dacă am nelămuriri, sau cer altceva.

* Nu mănânc animale, pentru că le iubesc. Nu vreau să insist pe acest subiect, e o alegere personală, luată în urma vizionării unui anumit documentar. Vacile sunt animale care înțeleg conceptul de prietenie. Porcii sunt mai inteligenți decât câinii. Găinilor le plac jocurile. Dar nu e vorba doar de asta, ci și de felul în care sunt tratate. De faptul că nu vreau (și nu este necesar) să moară un animal pentru ca eu să pot să mă hrănesc. Plus că mă simt mai bine așa. Am început să cochetez cu ideea acum vreo 10 ani, după care am revenit la ”normal”, dar oricum n-am fost o mare carnivoră niciodată. Abia în ultimii 2-3 ani a început să mă preocupe cu adevărat ceea ce mănânc, și de data asta sunt hotărâtă să fac alegeri cu care să fiu împăcată. Atât.  Nu e pentru toată lumea, și nu încerc să conving pe nimeni de nimic. Vreau doar să-mi fie respectată decizia, și să menționez aici cum am ajuns în această etapă a vieții.

* Ies la plimbare. O fi un lucru mărunt, dar vara asta am pătimit că n-am putut ieși afară o lună și ceva, din cauza ploilor, așa că acum încerc să mă bucur de faptul că seara este plăcut și că am unde să mă duc prin apropiere. Așadar, eu și Omul meu facem mișcare: tragem o fugă la piață, la ”alimentară” sau la magazinele second hand din zonă, să vedem dacă mai descoperim ceva. Câteodată ne oprim la o terasă și bem o bere, alteori mergem la un bistro și mâncăm ceva bun. Ne lipim nasurile de câte o vitrină, sau ne indignăm când vedem prețuri absurde. Descoperim biserici vechi, ascunse între blocuri. Povestim, planificăm lucruri, uneori facem poze cu orașul, alteori râdem de câini mici care sar la glezna noastră și fugărim pisici speriate ca să le iubim. Ne oprim să vorbim cu vreo doi vecini, mai citim la Afișier tot felul de chestii (amuzante sau enervante, postate de unii de pe scară, cu diverse probleme personale). Urcăm pe scări și descoperim cine prăjește cu ușa deschisă, și cine nu-și duce absolut niciodată gunoiul și-l adună pe casa scării, lângă ușa de la intrare. Găsim câte o cheie uitată și batem să anunțăm proprietarul. Salvăm porumbei rătăciți și le admirăm puii (da, da, au culcuș într-un colț).

*Ljubljana

Mai am de lucru la toate din cele de mai sus, nu e treabă ușoară să schimb obiceiuri și să le îmbunătățesc constant. Pe viitor? Mi-am propus să renunț și la pește. Și să încep să reciclez (am găsit un centru de colectare în apropiere), și imediat ce-mi cumpăr cutii de sortare, mă apuc de treabă. Să renunț la și mai multe haine, pe măsură ce-mi cumpăr lucruri de calitate (nu pot să-mi donez toate tricourile deodată, ca apoi să-mi cumpăr 5 de la Comme des Garçons). Să mă eliberez de o parte din poverile lucrurilor materiale, să decongestionez casa astfel încât să ne bucurăm cu toții de libertate: și eu atunci când gătesc, și pisica atunci când aleargă, și Omul atunci când survolează internetul. Și aș vrea plante, mai ales o Monstera deliciosa. Cu frunza din poza antet, dacă nu aveți chef să căutați ce e! 🙂

foto: weheartit.com

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top