You are here: Home » Meșteșug » Mobila frumoasă nu trebuie neapărat să fie scumpă!
Mobila frumoasă nu trebuie neapărat să fie scumpă!

Mobila frumoasă nu trebuie neapărat să fie scumpă!

Unul din motivele pentru care am fost absentă în online este că m-am ocupat de recondiționarea unor piese de mobilier. De nevoie inițial, dar toată treaba s-a transformat rapid în plăcere! Satisfacția de a avea un obiect la care am muncit eu însămi este mult mai mare decât dacă aș fi dat niște bani și gata. Și ce bine a ieșit! 🙂

Dar hai să vă spun cum a început totul.

Aveam nevoie de 2 scaune noi și după căutări amănunțite pe internet, nu am găsit nimic care să mă încânte. Modelele deosebite erau mult prea scumpe, eu nu am bani și nici chef să dau 800 de lei pe un scaun, așa că m-am îndreptat către o soluție mai ieftină: mobilă second hand. Am găsit un depozit în București și m-am dus într-o sâmbătă, fără mari speranțe sau așteptări. Acolo ne-a întâmpinat patronul care a fost foarte prietenos și ne-a ajutat cu informații, ne-a arătat poze cu diverse obiecte de mobilier recondiționate de alții, etc.

Din fericire pentru noi, am găsit 2 scaune care ne-au plăcut, fiecare 50 de lei.

scaune second hand

Arătau destul de bine și erau din lemn masiv, așa că n-a fost greu să ne decidem.

La treabă! Le-am curățat cu hârtie abrazivă și terebentină, dar trebuie să recunosc că nu am scăpat de lac în totalitate. Chiar și așa, au mers vopsite – întâi un primer și apoi 2 straturi de vopsea, ambele pe bază de apă. N-au ieșit perfect, dar mie îmi place patina timpului și faptul că arată ca și când nu sunt noi sau făcute în serie într-o fabrică. Pentru scaunul din dreapta a fost necesară retapițarea, așa că am fost la Obor unde am găsit burete și vatelină, și, desigur, un material tare și rezistent, realizat în România, care să fie potrivit nevoilor noastre de design interior și funcționalitate. Pe aceste auxiliare am mai dat în jur de 50 de lei.

Toate aceste ”lucrări” puteau fi realizate într-o zi, dacă începeam de dimineață. Pentru fiecare strat aplicat este necesară o perioadă de așteptare de 1-2 ore, dar eu cred că a fost mai bine că le-am făcut în 2 weekenduri, pentru că al doilea strat de vopsea a mers ca uns peste cel anterior deja foarte bine uscat.

Ustensile necesare? Hârtie abrazivă, terebentină, vopsea și primer, 2 pensule (mărimi diferite), capsator, cutter. Nici măcar nu este nevoie de prea multă îndemânare, sinceră să fiu. A mers strună treaba, și eram amândoi la prima încercare de acest gen. Oricine poate face așa ceva. De exemplu, exceptând faza cu terebentina, care nu e obligatorie, restul s-au făcut la noi în casă (apartament cu o cameră), pe hol. Nu s-a pătat nimic, nu miroase, etc.

Rezultatul final?

 

scaun retapitat

Atunci când vine vorba de second hand, la mobilă procedez la fel ca la haine: nu aș lua chiar orice. De exemplu, nu mi-aș cumpăra bucătărie sau dormitor, nici canapea sau ceva cu materiale ce nu pot fi spălate și dezinfectate temeinic. Dar mese, scaune, birouri, rafturi, rame, etc, toate acestea pot fi achiziționate la prețuri avantajoase și modificate după bunul plac. Păcat că nu mai avem nevoie de mare lucru, mi-ar fi plăcut să mai recondiționez ceva.

Scopul meu este să nu am sau să port ceva comun și omniprezent. Scaunele tip Eames sunt foarte la modă acum, și tocmai din acest motiv am încercat să găsesc altceva (deși îmi plac, nu mă înțelegeți greșit). Dar erau pe absolut toate site-urile cu mobilă, iar acest lucru m-a descurajat. Aș dori ca apartamentul meu să fie unic. Normal că nu pot să mă apuc să-mi construiesc eu tot, normal că este și o să fie Ikea, dar pot să dau o notă aparte cu diverse corpuri sau accesorii care să facă dintr-un apartament un loc care-mi poartă amprenta. Despre asta e vorba, de fapt.

Nu-i așa că au ieșit bine? Oare să mă apuc de un business? 😛

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top