You are here: Home » Culinar » Vacanță, legume, și-am revenit la muncă!
Vacanță, legume, și-am revenit la muncă!

Vacanță, legume, și-am revenit la muncă!

Dacă vă întrebați unde am dispărut așa … ca măgarul în ceață sau ca scroafa-n păpușoi, vă informez pe această cale că m-am dus acasă-acasă, unde m-am ”chiolhănit” și odihnit. Ok, n-a fost concediul meu de vis, dar am luat o pauză de la muncă și că mi-am văzut rudele, am petrecut timp cu oameni care-mi sunt dragi, iar asta nu e o pierdere în nici un caz. Muntele și capitalele europene vor fi tot acolo și la anul, când poate o să apuc să vizitez și eu ceva demn de poze.

Așadar, cât am lipsit am mâncat ce am vrut și m-am îngrășat puțin, sau mai degrabă m-am ”pufoșit”. Când să revin la viața mea obișnuită cu sală și regim low-carb sau măcar no-sugar, ai mei mi-au făcut un băgăjel cu diverse, printre care dovleac (o legumă excelentă, după cum aveam să descopăr, deoarece are niște vitamine și fibre și foarte puține calorii, wink-wink) și morcovi – care mie-mi plac, dar în cantități normale. În plasa mea clar erau mai mulți decât aveam nevoie, motiv pentru care am decis să-i conserv cumva. Și ce metodă mai bună decât … o dulceață?

Am găsit o rețetă pe net și ne-am apucat de treabă. Nu vă recomand nimic, deoarece nu a ieșit fix ce voiam, dar totuși vă spun că merită să încercați. Pe scurt: se curăță, spală și se taie cubulețe morcovii; se pun la fiert, iar după ce se înmoaie puțin se adaugă zahărul (0,75/1 kg). Mai departe, știe toată lumea! Produsul final are un sos cam prea lichid, ceea ce pe mine nu mă încântă, dar aroma… e din altă poveste. Am pus, după cum vă ziceam, morcovi și zahăr, dar am adăugat de asemenea ceva acrișor – gutuie japoneză din grădina părinților mei. Acest fruct arată ca o pară mai mică, are gust de gutuie+lămâie=love și, după cum bine am intuit, merge de minune în gemuri, dulcețuri, etc. Am scurs și câteva linguri de sirop de arțar pentru un plus de savoare .. și gata. Cantitățile nu le-am măsurat, dar după cum am gustat pare că a ieșit cam dulce.

Apropo, nu vă speriați! Dulceața de morcov seamănă bine la gust cu cea de gutui, așa că nu este prea exotică, deci și persoanele mai conservatoare se pot bucura de ea. Eu nu obișnuiesc să fac nici clătite și nici să mănânc pâine cu unt, așa că cel mai probabil mă voi bucura de câte o linguriță peste brânza de vaci. Mmmmm.

P.S. : Nu știu dacă vă aduceți aminte de dulceața mea de lămâi și portocale, dar de la ea a pornit nebunia asta. Practic, rămăseseră foarte multe lămâi după ce nimeni nu a băut tequilla la petrecerea de Anul Nou pentru care noi veniserăm foarte bine pregătiți, evident. Nu sunt ele foarte scumpe (lămâile), dar chiar n-am vrut să le arunc, și uite așa  am ajuns eu pasionată de dulceață. Culmea, nici măcar nu îmi place în mod deosebit produsul final, dar joaca asta cu fructe și, mai nou, legume și zahăr devine interesantă!

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top