You are here: Home » Util » Fond de ten pentru piele grasă și frumoasă?
Fond de ten pentru piele grasă și frumoasă?

Fond de ten pentru piele grasă și frumoasă?

În continuarea articolului anterior, aș dori să vorbesc despre fondurile de ten utilizate și ceea ce am căutat la ele: raport calitate-preț, rezistență (aspect, transfer), gama de culori și ambalajul (pompiță, cât de ușor este de dozat, etc). Nota de lângă produs nu e o medie a celor din descriere, cât impresia finală pe care o am despre fdt respectiv, dacă l-aș reachiziționa sau recomanda mai departe, etc. Părerile sunt subiective, evident! Sunt conștientă că ceea ce funcționează la mine nu este neapărat pentru toată lumea, dar dacă există cineva care se tot zbate să găsească un fond de ten care să fie cu adevărat pentru ten gras pe bune (multe vândute cu acest slogan nu fac mare lucru) sper să găsească informații utile aici.

Menționez încă o dată că am tenul gras, cu tendință acneică, pori dilatați și cicatrici post-acneice. Deci avem de muncă. Din nou precizez că nu mă aștept ca nici un fond de ten să arate impecabil pe mine după 6+ ore, dar nici să se separe sau să dispară, etc. Să începem…

Estee Lauder – Double Wear Maximum Cover Camouflage Makeup for Face and Body (1/10)

L-am avut demult, așa că admit că e posibil să nu fi știut cum să-l fac să funcționeze. Acum e la modă Estee Lauder Double Wear (ăla în sticluță transparentă), pe care nu mi-l iau tocmai fiindcă este ridicat în slăvi peste tot, ceea ce mă face să fiu circumspectă. Revenind la acesta, este într-adevăr un camuflaj și acoperirea este foarte, foarte mare, în sensul în care arată ca o mască. Din nefericire pentru mine, nici n-am nimerit culoarea, așa că a arătat oribil pe mine. Consistența este cremoasă și foarte incomodă pe ten, plus că nu este deloc rezistent la transfer. Nu l-aș mai vrea nici gratis, chiar dacă ar fi fix culoarea mea!

Raport calitate-preț: 2/10

Rezistență: 3/10

Gama de culori: 6/10

Ambalaj: 3/10

Chanel – Perfection Lumiere Velvet (5/10)

Pe acesta am vrut să-l cumpăr, așa că duduia de la Sephora a fost drăguță și mi-a dat o cantitate generoasă într-un recipient, ca să-i probez rezistența și culoarea (în lumină naturală) înainte să arunc o căruță de bani pe el. Mi-a plăcut la nebunie textura din momentul aplicării, dar acoperirea era neuniformă (mai ales pe tenul meu cu pori și cicatrici post acneice) și rezistența foarte mică. Nu oxidează și lasă un aspect natural, așa că îl recomand celor cu ten normal și fin (dacă ar costa mai puțin). 🙂 Ca să vă dați seama cât de lipsită de interes am fost, am aruncat mostra deși mai rămăsese cât pentru 2 aplicări, deoarece nu mi-a plăcut cum arăta pe mine. SPF-ul de 15 poate părea un plus, dar nu este suficient, așa că trebuie aplicată o cremă de protecție solară neapărat!

Raport calitate-preț: 3/10

Rezistență: 2/10

Gama de culori: ?/10

Ambalaj: 4/10

Too Faced – Born this way (7/10)

Acest fond de ten nu este conceput pentru tenul gras, însă îi dau notă mare pentru cum arată la început. Din nou, n-am nimerit culoarea (eram departe taaaaare, după cum aveam să descopăr cu stupoare în lumină naturală), însă l-am folosit pe alte persoane sau, în cazul meu, l-am amestecat cu Foundation Mixer alb de la NYX. Deși aspectul nu este unul natural, nu arată ca o mască și poate fi un produs excelent pentru un look de seară. Costă cam mult și pot spune că se termină repede: am avut 2 sticluțe, și la ambele am rămaș șocată când pompița a început să dea rateuri, mi s-a părut că abia am apucat să mă bucur de el, mai ales că este necesară o cantitate foarte mică pentru întreaga față. Un alt plus este gama largă de culori disponibile. Rezistă bine – strălucește, dar nu se separă și la mine nu s-a adunat în riduri.

Raport calitate-preț: 7/10

Rezistență: 5/10

Gama de culori: 7/10

Ambalaj: 8/10

Clinique – Anti Blemish Solutions Liquid Makeup (7/10)

 

Acesta e primul fond de ten non-drugstore, ca să zic așa, pe care l-am avut. Clinique, în general, face fonduri de ten bune, dar nu am apucat să le testez decât pe acesta (am avut 3 sticluțe, așa de tare mi-a plăcut) și pe Even Better SPF 15 (la care nu prea am nimerit culoarea, și pentru care nu fac categorie specială deoarece e cam la fel la notare). Este fluid și are acoperire medie, oxidează puțin și rezistă admirabil atât din punct de vedere al duratei de utilizare, cât și ca aspect la finalul zilei. Din păcate, gama de culori nu este foarte generoasă și, atunci când mai este puțin de tot înăuntru, e tare greu de smotocit și stors. 😀 Dar satisfacția mea ca utilizator a fost mare, de aceea îl recomand.

Raport calitate-preț: 8/10

Rezistență: 6/10

Gama de culori: 5/10

Ambalaj: 6/10

M.A.C. – Studio Fix Fluid SPF 15 (8/10)

Acesta este printre cele mai recente achiziții și unul din cele mai bune pe care le-am încercat. Din păcate, unul din dezavantaje este că nu are pompiță, ceea ce face dozarea dificilă. Cine a mai avut fdt MAC e norocos, dar cum eu am intrat de curând în acest club, aparent nu mai am nici o șansă, pentru ca noul Studio Fix care va fi lansat în câteva luni va veni direct cu pompiță. Mă rog… înafară de acest mic inconvenient, nu am nici o plângere, dar merită menționat faptul că oxidează. Acesta nu este un fond de ten pentru uz zilnic, nu doar din cauza factorului de protecție solară scăzut, cât mai ales datorită consistenței și faptului că are o acoperire destul de mare. Finish-ul este oarecum ne-natural (nu ca o mască, totuși), dar plăcut.

Raport calitate-preț: 8/10

Rezistență: 7/10

Gama de culori: 8/10

Ambalaj: 6/10

M.A.C. – Studio Waterweight SPF 30 Foundation (7/10)

Altă achiziție recentă, de data asta în scopul utilizării frecvente. 😉 Din păcate, nu s-a descurcat prea bine pe termen lung, deoarece s-a adunat în pori și au apărut niște puncte mai pigmentate acolo. Dar arată fantastic pe piele (după aplicare), nu oxidează și are SPF 30. Sticluța are pipetă pentru dozare, ceea ce pare a fi ok având în vedere cât de fluid este acest fond de ten.

Raport calitate-preț: 6/10

Rezistență: 5/10

Gama de culori: 8/10

Ambalaj: 7/10

Make up for Ever – Mat Velvet + Matifying Foundation (9/10)

Am folosit vreo 3, în 2 culori diferite. Mi-a plăcut enorm și este unul din puținele care arată bine și la câteva ore după aplicare. La fel ca și la Clinique, problema este smotocirea când se apropie de final. 😀 Oxidează puțin și are o consistență mai groasă care ”netezește” imprefecțiunile pielii cu textură pronunțată. Chiar este rezistent la apă, și de asemenea rezistent la transfer pe haine, etc. Singura problemă este că gama de culori nu este suficient de extinsă, motiv pentru care nu îl mai utilizez (trebuie să amestec 2 nuanțe pentru culoarea și subtonul meu), însă îl recomand cu multă căldură celor care își găsesc culoarea potrivită.

Raport calitate-preț: 8/10

Rezistență: 8/10

Gama de culori: 6/10

Ambalaj: 6/10

Make Up for Ever – Ultra HD Invisible Cover Foundation (9/10)

Când am testat prima dată acest fond de ten, mi s-a părut că nu este pentru mine. Într-adevăr, pentru un ten texturat nu arată cel mai grozav, însă cu primer-ul potrivit … wow! Rezistența pe parcursul zilei este ok, nimic deosebit, însă gama fantastică de culori și felul în care arată în poze, precum și textura fluidă și ambalajul superb îl fac cel mai bun fond de ten din lume. Și cel mai popular. Așa se zice, n-am stat să verific, dar satisfacția este aproape garantată!

Raport calitate-preț: 8/10

Rezistență: 7/10

Gama de culori: 10/10

Ambalaj: 9/10

Până acum nu am dat nici un 10/10 pentru că aștept să testez un La Prairie vreodată în viața asta, și nu vreau să nu am ce notă să-i dau. 😀 Apopo, că tot veni vorba, știu că Make Up For Ever e scump, dar merită banii deoarece calitatea este excepțională!

A doua secțiune a articolului este cu fonduri de ten mai accesibile ca preț, în cazul cărora am făcut mai multe concesii că deh, nu putem avea aceleași așteptări de la ele ca în cazul celor de mai sus.

Seventeen – Matt Plus Liquid Foundation (5/10)

Cu un preț mărunt și un miros oribil (a chimic), acest fond de ten face o treabă decentă. Este mat la aplicare și rezistă admirabil pentru cât costă, dar gama de culori nu e prea grozavă și parcă usucă puțin tenul, ceea ce face ca porii și cicatricile să fie mai evidente. SPF 20 nu e suficient pentru a fi purtat ca atare. Îi dau notă mare la ambalaj pentru că are sticlă din sticlă și pompiță. 😛

Raport calitate-preț: 6/10

Rezistență: 6/10

Gama de culori: 5/10

Ambalaj: 7/10

Vichy – Dermablend 3D Correction (3/10)

Despre acest fond de ten am mai povestit, însă între timp am decis să-i mai dau o șansă și să încerc să-l fac să funcționeze. Nu am reușit! Are o textură ca de spumă ceea ce îl face greu de aplicat cu burețel; cu pensulă rămân urme și cu degetele e … neplăcut. Gama de culori este jenant de restrânsă. Oxidează. Hai că are un SPF 25, să zicem că nu e chiar degeaba… dar e mult prea scump pentru ce oferă.

Raport calitate-preț: 2/10

Rezistență: 5/10

Gama de culori: 1/10

Ambalaj: 4/10

Ivatherm – Joviale Fluid Foundation Sensitive Skin (3/10)

Pe acesta trebuie să recunosc că l-am folosit cam demult, așa că amintirile mele este posibil să nu fie în conformitate cu realitatea. Dar gama de culori este restrânsă și nu mi-a plăcut cum arăta pe tenul meu. Singurul motiv pentru care l-am luat este că mi l-a recomandat cineva care a zis că e mai blând cu pielea. Habar nu am dacă avea dreptate, că eu n-am simțit nimic … dar cert este că nu e pentru mine. Are totuși un SPF 25, ceea ce nu e rău.

L’oreal – Infallible 24h Matte (3/10)

Acum cred că au o gamă nouă, dar când l-am probat eu, pe la începutul anului, era varianta din poză. Nu mi-a plăcut deloc cum arată pe fața mea, și nu rezistă frumos (se adună în pori, ceea ce face să apară niște puncte mai deschise la culoare, unde se concentrează pigmentul). Nu am nimerit nici culoarea, și gama de nuanțe nu oferă prea multe alternative. Ce-i drept, are o rezistență decentă la transfer, dar cam atât… Nici nu m-aș fi apropiat de el dacă nu ar fi vuit blogosfera și vlogosfera.

Raport calitate-preț: 4/10

Rezistență: 5/10

Gama de culori: 4/10

Ambalaj: 4/10

Revlon – Photoready Foundation (4/10)

Nu știu dacă am nimerit poza, dar cred că e un produs destul de popular ca să vă dați seama la ce mă refer. Din nou, am folosit acest fond de ten acum mult timp, deci este posibil ca formula actuală să funcționeze. Din păcate, s-a adunat în pori la fel ca cele de dinainte, acesta fiind motivul pentru care am renunțat să mai încerc ceva de la Revlon. Am înțeles că Revlon Colorstay este ceva deosebit, însă sunt cam sceptică.

Maybelline – Superstay 24 h

Acesta este un fond de ten decent, însă cea mai deschisă culoare pe care am găsit-o era totuși prea închisă pentru mine. Dar rezistă decent pe piele (l-am purtat la sală vara asta de câteva ori și s-a descurcat bine) și nu se separă când încep să transpir sau când pielea mea se gresează. 😛 Are pompiță și textură fluidă și arată bine pe piele (nu evidențiază problemele gen pori sau acnee). Din nou, pentru prețul pe care îl are, face o treabă onorabilă.

Raport calitate-preț: 6/10

Rezistență: 5/10

Gama de culori: 3/10

Ambalaj: 6/10

Maybelline – Fit Me! Matte + Poreless (7/10)

Și am ajuns și la ultimul fond de ten și cea mai recentă achiziție drugstore… I-am dat 7/10 pentru că arată foarte bine aplicat pe piele, mat fără să fie tern, și restul produselor aplicate deasupra au arătat natural și s-au combinat armonios cu ”baza”. Din păcate, nu am apucat să-i testez rezistența, dar chiar și așa presimt că va fi ok. Eu l-am luat pentru mers la sală – așa cum am intenționat și cu Seventeen, Vichy și LOreal. La o primă impresie, cred că se va potrivi de minune în scopul în care l-am achiziționat. Pentru un fdt care costă până în 30 lei, face o treabă fantastică. Am nimerit și culoarea, cât de cât, deși gama e cam restrânsă… Aveți grijă la dozare, e foarte fluid și ambalajul nu e cel mai fericit ales (deși forma aceasta contribuie și ea la prețul extrem de accesibil).

Raport calitate-preț: 8/10

Rezistență: ?/10

Gama de culori: 5/10

Ambalaj: 6/10

Notele pentru secțiunea drugstore au fost oferite cu indulgență, pentru că nu am așteptări prea mari de la produse care costă până în 40 de lei, de exemplu. Dar chiar și așa, tot trebuie să se prezinte decent, motiv pentru care le-am comparat între ele și nu cu cele high-end.

La final, câteva rânduri cu idei aleatorii…

  • Dacă nu aveți culoarea potrivită sau dacă nu ați nimerit-o, folosiți Foundation Mixer de la NYX (40 și ceva de lei). Nu e foarte simplu de găsit amestecul perfect, dar cu puțin exercițiu veți reuși să utilizați un fond de ten pe care altfel ar trebui să-l donați. Se găsesc soluții de genul acesta și la The Body Shop (Shade Adjusting Drops), dar costă dublu. Eu nici nu le-am cumpărat să le încerc, fiindcă mi se pare că sunt prea scumpe dacă le comparăm cu prețul fondului de ten.
  • Dacă vreți să vă măriți șansele de a nimeri culoarea, căutați pe https://findation.com/ nuanța care corespunde unui fond de ten care știți că vi se potrivește.
  • Folosiți întotdeauna factor de protecție solară. Pentru ca SPF-ul dintr-un fond de ten să fie eficient, trebuie să aplicați respectivul fdt într-o cantitate enormă: o linguriță!!! pentru toată fața. Așadar, aplicați generos cremă SPF min 30, care poate ține și loc de primer. 😉
  • Aplicați fondul de ten în straturi foarte subțiri, pentru a crea un efect natural. Nu trântiți din prima o cantitate mare pe ten, pe care să încercați să o distribuiți.
  • Pentru fixare, folosiți pudră liberă. Pentru retuș, folosiți purdă compactă.

Atât deocamdată. Dacă ați ajuns până aici, vă mulțumesc și vă felicit pentru răbdare.

Sper că articolul v-a fost de folos. Pe curând!

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top