You are here: Home » Perspectivă » Familia Spiterică pleacă la mare
Familia Spiterică pleacă la mare

Familia Spiterică pleacă la mare

Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu situații sau personaje reale este pur întâmplătoare.

Nu trebuia decât să arunci o privire în casa lor ca să-ți dai seama că Getuța și Marcel Spiterică au avut o viață grea. Ea a fost croitoreasă până prin anii 90, iar el a lucrat ca sculer matrițer într-o fabrică ce a fost casată acum mulți ani. Între timp, după ce angajatorii nu s-au sinchisit să de îngrijească de traiul decent al personalului, s-au descurcat cum au putut, cu demnitate, lucrând pe ici pe colo și economisind la sânge. Copiii îi ajutau, însă tot nu ajungea decât pentru strictul necesar, mai ales cu problemele de sănătate și medicamentele scumpe.

Apartamentul lor mic și sărăcăcios era într-o zonă bună, dar într-o clădire veche de pe care se cam dărâma tencuiala. Intrarea principală era o ușă care încă păstra sticla verde cu armătură, spartă pe-alocuri, ca o ultimă rămășiță a unor vremuri de tristă amintire. Ca să ajungi la familia Spiterică trebuia să urci două etaje printre ghivece cu flori, înghesuite de-a lungul pereților decorați cu tablouri prăfuite. Ușa apartamentului era din lemn cu vopsea scorojită, cu vizor sub care era bătută în cuie o plăcuță crăpată pe care se putea citi ”Ap. 32 Familia Spiterică”. Totul emana un iz puternic de vechi și ponosit, iar dacă deschideai ușa te izbea mirosul de mâncăruri, puternic impregnat în pereți și mobilă. Covoarele erau și ele ponosite, dar îngrijite deși se cam deșirau pe margini. Nu mai fusese văruit de câțiva ani, dar se cunoștea că încercau să păstreze totul într-o stare cât mai bună. Perdelele erau trase și lumina de după-amiază cădea pe mobilierul vechi și lăcuit amatoricesc în repetate rânduri. Canapeaua stătea cam strâmb și măsuța de cafea avea multe zgârieturi și urme de pahare. Într-o vitrină erau așezate frumos bibelouri care au fost la modă: o balerină, un bețivan pe un butoi, câțiva cățeluși și diverse flori în toate culorile. Printre ele erau înghesuite seturi de pahare și servicii de cafea incomplete.

Acum, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, se pregăteau de concediu. Câștigaseră un sejur la mare, în cadrul unui concurs organizat de o firmă de ulei de floarea soarelui. Aveau asigurată doar cazarea și, deși efortul financiar era cam mare pentru ei, se hotărâseră să nu piardă ocazia.

–          Marcele!!! Să nu uiți să pui o sticlă de apă de la robinet în geantă!

–          Lasă, femeie, că luăm noi apă rece de undeva de pe drum! Nu mă mai bate la cap, că doar n-o să hămălesc bidoane ca măgarul.

–          Bine, mă. Parcă te și văd cum alergi cu limba de-un metru să cauți apă rece pe la magazine. Auzi? Nu pot să-ți pun decât 3 maiouri, restul sunt cam galbene și au și găuri. Acuma, fac eu cârpe din ele… dar ce-ți iei în bagaj?

–          Eiiii, o să le port pe alea trei de mai multe ori!

–          Marceleeee? Oare să-mi iau sandalele cu toc?

–          Măi Getuțo, da’ lasă-mă să mă bărbieresc odată! Tot pui întrebări… Ia ce vrei, mă-ntrebi pe mine… Unde mergi cu tocuri la mare?

–          Păi poate mă scoți la cină într-o seară.

–          Hai că asta-i culmea! La hotel la cantină ți-o sta în gât mâncarea?

–          Bine, măi Marcele… Dacă tot ești la baie, adu și niște hârtie igienică, să avem la noi.

–          Când termin aici, da, da. Sper că ai pus niște piftele, să fie, dacă mi se face foame. Că n-o să le lăsăm în frigider să se strice. Am mai cumpărat și niște covrigei și sărățele de la magazin de la colț, sunt în punga aia de sub masă.

–          Păi și pentru alea nu-ți trebuie apă? Vezi, Marcele? Tot la vorba mea ajungi. Lasă că o să luăm și apă la noi, că nu te cocoșează pe tine o sticlă. Oare să bag și câteva prosoape?

–          Na că m-am tăiat! Ți-am zis să mă lași în pace? Împachetează ce vrei și lasă-mă-n… Doamne iartă-mă. Unde-ai pus spirtul?

foto: weheartit.com

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top