You are here: Home » Perspectivă » Voi știți ce mâncați?
Voi știți ce mâncați?

Voi știți ce mâncați?

Ce faceți? Bucuroși de weekend? Sper că fructificați aceste multe zile libere cadou. Eu … sunt bine, mulțumesc, și am revenit cu un articol despre mâncare, ca să nu spuneți că am uitat de blog. 

Acum câțiva ani, când eram inconștientă și ignorantă în ceea ce privește ce mănânc și ce consecințe are stilul meu de viață, nu prea citeam nici o etichetă cu atenție. Dacă scria ”prăjitură dietetică”, de exemplu, nici nu-mi băteam capul să aflu detalii despre ingrediente, având deplină încredere că acea gustare îndeplinește niște cerințe. N-are rost să spun de strategiile de marketing și de faptul că în România (și poate în multe alte țări) nu există reguli foarte clare în ce privește transparența (din partea producătorilor).

Am fost recent acasă, la ai mei, și am văzut un pachet pe care scria ”biscuiți cu cereale integrale”. L-am ridicat și am citit și pe spate ingredientele: zahăr, ulei hidrogenat (margarină), făină albă de grâu, etc. Vă dați seama că numai sănătoși și plini de fibre nu erau. Poate căzuse vreo linguriță de făină integrală în amestec, și uite așa s-a născut un produs nou. 🙂 Am întrebat de ce l-au luat, menționând ce este în compoziție, și mama mea a răspuns senină: ”nu știam dar deh, doar nu pot să schimb eu rețeta!”. Am înțeles gluma și n-am continuat discuția, fiindcă nu prea obișnuiesc ai mei să consume așa ceva (e posibil să fi fost pentru musafiri), dar atunci mi-am dat seama cât de mult s-a schimbat modalitatea în care cumpăr eu de mâncare.

Am renunțat la multe alimente procesate, tocmai fiindcă nu mai doream să consum margarină sau zahăr, și pe alocuri deoarece nu înțelegeam ingredientele. La început eram șocată să descopăr că uleiul de palmier (cel mai adesea hidrogenat) este prezent în aproape orice gustare din magazin, sau că biscuiții pentru copii de 1 an sau chiar formulele pentru bebeluși mustesc de zahăr, dar acum nici nu mă mai obosesc. Drumurile la supermarket au devenit mult mai simple: cumpăr mereu aceleași lucruri pe care le-am studiat înainte, care știu că sunt mai ok, și rareori mai iau ceva nou, după ce cercetez în detaliu ce are în compoziție. Ideal este să cumpărăm alimente fără etichetă, în acest fel suntem siguri că sunt mai bune: legume și fructe de la piață, de la un producător de încredere; carne și ouă, etc.

Mi-am instalat o aplicație care îmi monitorizează dieta, tocmai fiindcă îmi doream să trec la pasul următor. Desigur, îmi trebuie și un cântar de bucărătie, ca să fiu sigură de cantități, fiindcă momentan doar estimez. Am introdus datele de bază: sex, vârstă, greutate și înălțime, nivel de activitate și scopul final. Eu nu-mi doresc să pierd din greutate, dar aș vrea mai multă masă musculară, așa că aplicația mi-a calculat numărul de calorii necesare (2300) și proporția de macro 40% proteine, 40% lipide (grăsimi), 20% glucide (carbohidrați). Am făcut proba și se pare că la ora actuală, cu ceea ce mănânc, sunt în grav deficit caloric, mai ales de proteină. La carbohidrați sunt în grafic și cu grăsimile mă descurc admirabil!

Am scris mai demult despre numărul de calorii necesare supraviețuirii. Pentru mine, situația s-a schimbat fiindcă acum merg mai des la sală și recent m-am apucat și de Body Pump, așa că sunt în altă categorie. Plus că am nevoie de mai multe proteine fiindcă îmi doresc o creștere a masei musculare. Dar am reamintit de formulă în cazul în care ați ratat bijuteria aia de articol. 😀

Știu că lumea nu are timp de așa ceva, în general, însă chiar consider că este esențial să ne preocupăm de ceea ce mâncăm. Nu vă spun să țineți dietă sau să faceți farmacie din bucătărie, dar cred că dacă vreți să fiți mai sănătoși ar trebui să vă îngrijiți de alimentație. Așadar, vă invit să faceți o probă cu aplicația. Cea pe care o am eu se numește ”Easy Fit” (poză antet), dar sunt o mulțime disponibile, în funcție de preferințele fiecăruia. Nu trebuie să vă mai zbateți cu estimări și etichete, și sigur veți fi surprinși să aflați că de fapt nu știați prea bine ce mâncați, în ceea ce privește macro-nutrienții cel puțin.

Să fiți sănătoși!

foto 

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top