You are here: Home » Personal » Tu ce aștepți? (continuare)
Tu ce aștepți? (continuare)

Tu ce aștepți? (continuare)

Ieri v-am povestit despre cum m-a schimbat pe mine recent descoperita pasiune pentru antrenamente. Nu degeaba am bătut câmpii acolo, eu intenționam să duc totul într-un punct final, dar mă lungisem peste puterile de concentrare ale oricărui cititor (înafară de Omul meu, care n-are de ales, hihi) așa că am decis să rup textul în două bucăți.

Din păcate, această a doua parte nu prea are nimic nou. Veți citi aceleași lucruri pe care le-ați mai văzut pe postere motivaționale și pe broșuri de îmbărbătare. Dar asta e realitatea. 🙂

Vom lua exemplul mersului la sală, că deh…

Să zicem că vrei să te apuci, dar nu știi de unde sau dacă ești pregătit. În primul rând, nu ai nevoie de cine știe ce echipament pentru început – o pereche de pantaloni comozi, un tricou în care să te poți mișca și o pereche de încălțări sport (nu trebuie să fie adidași decât dacă vrei să faci vreun fel de aerobic; altfel, pentru antrenamente cu greutăți, tenișii funcționează excelent, și se găsesc modele decente la prețuri mărunte). Și un prosop. Plus o oră din viața ta. Atât. Nu trebuie să-ți anulezi toate programările sau weekendurile pentru următorii 3 ani. Nu trebuie să-ți iei adio de la prieteni și rude ca și când te-ai duce la război. Nu e nevoie decât să încerci o dată, atât! Vezi dacă îți place, cum te simți, apoi gândește-te dacă ești dispus să faci un efort ceva mai dedicat. Nu are rost să-ți faci abonament dacă nu ai încercat niciodată – poate nu e pentru tine.

Când zic că nu e pentru tine nu înseamnă că renunți dacă nu ai dat de o bucată de curcubeu. Nu înseamnă că dacă nu ți-a ieșit ceva ești complet netalentat. Nu înseamnă că dacă greutățile ți se par prea solicitante poți să revii la viața ta sedentară. Și atunci, de unde știi dacă e pentru tine? Ei bine, depinde de cât de bine te simți după. Du-te acasă, mănâncă suficient cât să te refaci după efort, și acordă-i organismului între 24-48 de ore ca să vezi cum reacționează. La mine ”dependența” s-a stârnit destul de rapid, eram extaziată să mă întorc, mai ales fiindcă mă descurcasem excelent pentru nivelul super-scăzut la care eram la momentul respectiv (adică nu mi-am rupt nimic și nici nu mi-am dat dinții afară 😛 ).

Sunt persoane care apreciază mai mult un efort aerob, și le admir pentru asta. Însă chiar și așa, exercițiile cu greutăți (mici), măcar din când în când, nu pot decât să facă bine. Exercițiile cardio sunt fantastice pentru … inimă și plămâni, dar nu așa grozave pentru  mușchi. Iar mușchii sunt esențiali nu ca să vă umflați în pene piept la mare, pe plajă, ci ca să aveți o calitate mai bună a traiului de zi cu zi. Să stați mai drepți (întărindu-vă abdominalii), să aveți susținere a coloanei (astfel încât să nu vă mai doară spatele), să puteți căra o sacoșă sau să puteți pune o cutie pe raft, să urcați voioși pe munte cu rucsacul în spate și să vă puteți arunca pruncii în aer fără să vă temeți pentru viața lor sau a voastră. Exagerez. 😛

Totul este să încercați să faceți ceva. Azi, nu mâine sau de luni. Mă distrează enorm faptul că acum e plin la sală, după ce în noiembrie sau februarie aveam toate aparatele la dispoziție. Îi văd după fețe: sunt oameni care vin doar cât să se pompeze puțin, după care renunță. Și știu că de asta vin, fiindcă fetele aleargă ca atacatele pe bandă și băieți lucrează doar piept și brațe. Clasic.

Așadar, sacrificați o oră ca să vedeți ce vă place. Poate azi e o oră de alergat și săptămâna viitoare o oră la piscină, poate că găsiți pasiunea vieții în tenisul de câmp sau în yoga. Nu contează. Important e să nu mai amânați. N-o să vină niciodată, niciodată momentul în care veți arăta perfect pentru a merge la sală, momentul ăla ideal de început ceva, clipa aia predestinată de a dansa salsa. Încercați, atât vă spun. Nu veniți toți buluc, îmi place sala mai goală. 😀 Dar faceți ceva pentru sănătatea voastră. Până la urmă, corpul nostru e singurul ”accesoriu” pe care îl purtăm permanent, singura casă în care vom trăi tot restul vieții, singurul gadget de care ne vom folosi fără să-l aruncăm după, singura investiție pe care nu avem cum să o pierdem la bursă, etc.

P.S. : Despre creier și inteligență, fiecare știe în dreptul lui. 🙂

foto: powerliftingmotivation.com

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top