You are here: Home » Episoade » Câteva lucruri despre București
Câteva lucruri despre București

Câteva lucruri despre București

  1. Provincie – Cică acesta ar fi un termen des utilizat aici, dar eu una nu l-am auzit. Este folosit în sens jignitor, se pare. Habar n-am. Veți vedea de ce la punctul următor.
  2. Moldoveni – Toată lumea mă întreabă de unde sunt, dar nu înțeleg de ce: eu vorbesc cu accent și este evident din care zonă a țării provin. După ce le spun că-s moldoveancă (din Neamț, câteodată zic și Roman) și că nu îmi ascund originea, vorbind în mod natural, ei îmi spun că nu-i vorba că ar trebui să mă feresc, vaidemine, ce bine că sunt autentică. Și atunci de ce m-ai mai întrebat? Știai de unde sunt și aparent nu te intere.
  3. Limba română – Legat de punctul anterior, sunt privită oarecum circumspect fiindcă nu vorbesc literar, deci cel mai probabil sunt needucată/incultă. Ei bini, io prefer sî vorbesc ca mini dicât ”este mai multe modele, dar negru decât așa avem”.
  4. Fiare vechi – Atunci când făceam o rocadă cu un prieten (eu mă mutam de la Iași la București și el din capitală în provincie 😀 , în orașul celor șapte coline), m-a avertizat că voi fi asaltată de populația de etnie care va solicita donații în material feros. O singură dată a trecut un specimen de genul ăsta pe lângă blocul meu. În schimb, de mai multe ori am fost agresată auditiv de mașini pârțâioase și ambulanțe, cântăreți (da, da, indivizi cu stație de amplificare și microfon, la colț de stradă) și cretini care dau muzica sau știrile! la maximum (ca Minodora).
  5. Sfinți – Când am văzut prima oară în supermaket optuleții ăia mititei și pricăjiți, care (citisem pe etichetă) se fierb în apă și zahăr, am rămas complet dezgustată. N-am încercat niciodată și sper să apuc finalul vieții fără să gust. Pentru mine, sfinții sunt niște colăcei însiropați cu miere ori zahăr deasupra, totul bine garnisit cu nuci, nu o supă de consistență dubioasă.
  6. Servicii clienți –  Atâta sictir și greață la cei care lucrează cu populația eu n-am mai pomenit. Se uită urât și te urmăresc prin magazin, nu te bagă în seamă, îți aruncă trei vorbe răstite fiindcă ai îndrăznit să-i deranjezi de la Solitaire sau fornetti, etc. Desigur că nu toți sunt așa, dar ponderea e mare, așa că mereu mă blochez când dau peste unii ok.
  7. Ciorbă rădăuțeană – Cea  mai mare dezamăgire a fost să descopăr că aici nu se găsește ciorbă rădăuțeană (nu ușor, cel puțin). Știu să fac, dar mi-e lene.
  8. Ghiolbani și troglodiți – Mă așteptam ca Bucureștiul să fie ticsit de nevertebrați și împuțiți (vă întrebați dacă mai am și alte apelative? da, dar le las pentru data viitoare), însă m-am înșelat. Ok, sunt și din ăștia, dar îmi place să mă plimb pe stradă și să mă uit în jur, fiindcă am ce vedea: oameni mișto cu tricouri largi și șosete de lână, cu părul rasta sau vopsit albastru, plini de tatuaje sau de piercing-uri, purtând blugi răpciugoși sau doar chiloți (la mall), cu trotineta sau alte dispozitive care nici măcar nu știu cum se numesc (gen hoverboard and such), cu îmbrăcăminte de firmă sau vintage ponosit, cu animale de companie interesante sau în grupuri zgomotoase și joviale, atât de relaxați și de nepăsători față de alții! Eu vin dintr-un oraș mic, în care o persoană cu păr roz este agresată cu privirea de oricine a depășit perioada adolescenței, și arătată cu degetul fără nici o reținere. Aici e atâta diversitate și așa frumos e! Îmi place de mor!

După care trec strada și calc într-un rahat de câine, mă izbește o duhoare de gunoi copt la soare și o persoană de etnie mă trage de mânecă să-i dau un ban, spunându-mi că ”decât un leu îi mai trebuie pentru o pâine”. Dar e frumos. Și n-aș mai pleca de aici, deși la început nu doar că n-am vrut să vin, dar și după ce (forțată de circumstanțe) am sosit, m-am încăpățânat în ură și dezgust până când … mi-am dat seama că m-am îndrăgostit așa, puțin…

Asta ca să nu mai spun cât de mișto e orașul când e pustiu!

P.S. : Lucrez de acasă, dacă vă întrebați de ce sunt așa îngăduitoare și boemă. 😛

foto

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top