You are here: Home » Culinar » Biscuiți sănătoși de primăvară
Biscuiți sănătoși de primăvară

Biscuiți sănătoși de primăvară

Sper să nu vorbesc prea devreme, dar … a venit primăvara! Ați văzut? Ați simțit?

Eu am sărbătorit venirea ei ieri, când nu am scris un articol pe blog. Chiar mă simțeam vinovată când m-am băgat în pat, târziu în noapte, dar efectiv nu am avut timp să las două rânduri, mai ales că nici nu aveam ce povesti. Nici acum nu prea am, așa că vă împărtășesc rețeta mea de biscuiți delicioși și sănătoși pe care i-am gândit chiar eu! Nu c-aș fi vreun geniu, dar mi-era poftă de dulce și cum mi-am propus să nu mănânc zahăr deloc o lună de zile, treaba e complicată. Așadar:

Ingrediente: făină integrală, un pachet de unt (la temperatura camerei), niște mascarpone, o pungă de curmale, 2 ouă, bicarbonat/praf de copt, esență de migdale (dacă vreți).

Preparare: se dă la blender mascarpone cu toată punga de curmale, ăsta va fi îndulcitorul compoziției. Într-un bol mare amestecăm untul cu ouăle, apoi adăugăm crema dulce de mai devreme și omogenizăm, după care eventual esența de rom. Completăm cu făină și o linguriță de bicarbonat sau jumătate de plic de praf de copt. Frământăm până obținem un aluat ca de tartă. Tărișor, adică. Îl băgăm la frigider și aștepăm o oră (eu am așteptat până a doua zi, că se făcuse târziu și numai chef de păzit cuptorul n-aveam). Îl modelăm în palmă sau folosim o lingură de înghețată pentru forme egale (eu n-am, evident!) și le punem într-o tavă pe care o dăm la cuptor la 180 de grade vreo jumătate de oră. Se rumenesc puțin când sunt gata.

123

Mențiuni: Din compoziție vă ies cam două tăvi. Deasemenea, nu am măsurat făina, am pus-o la ochi, deci nu pot să dau o cantitate, ci revin la binecunoscuta frază ”făină cât cuprinde”. Sorry. Încă ceva: se poate și fără mascarpone, doar că eu nu am un chopper la care să mărunțesc fructele uscate, așa că am avut nevoie de ceva lichid în care să le omogenizez.

Idee: Din acest aluat se pot face cupe pentru deserturi. Se întinde aluatul, apoi se taie din el cu un pahar sau o formă rotundă și se pun aceste cercuri pe o tavă de brioșe întoarsă invers. Vă arăt o poză ca să vă faceți o idee. Cât despre o înghețată sănătoasă cu care să le umpleți, am și aici o sugestie: băgați la congelator două banane vreo oră sau mai mult, apoi le aruncați în blender cu niște unt de arahide (este la Obor unul fără ulei de palmier sau zahăr, doar arahide blenduite și este genial, minunat, extraordinar!). Iese ceva grozav: nu foarte dulce, dar numai bun și răcoritor!

18ixc4pilqwcpjpgfoto

Acești biscuiți nu sunt foarte dulci, adică nu sunt ca cei din comerț, dar sunt o variantă excelentă care nu necesită zahăr. În loc de curmale se pot folosi prune sau caise uscate, probabil și stafide.

Îmi pare rău că n-am poze mai bune, dar … sunt mulțumită că am apucat să le fac și pe astea, la cât de încântată eram! Îi aruncam dintr-o mână în alta și suflam pe ei, doar-doar s-or răci mai repede.

20170223_230740

Mai fac o tavă diseară! Mi-a rămas compoziție, după cum ziceam: avem de 2 ture.

S-aveți poftă, dacă vă încumetați. 🙂 Weekend dulce, luminos și cald! Pe curând!

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top