You are here: Home » Episoade » Bătrânețe, haine grele…
Bătrânețe, haine grele…

Bătrânețe, haine grele…

Există două feluri de oameni (bine, mai multe, dar în contextul actual mă limitez la o clasificare simplă): cei pe care problemele îi fac mai blânzi și cei pe care situațiile dificile îi înăspresc. Mereu mi-am dorit să fac parte din prima categorie, dar cred că am devenit cinică și sceptică odată cu provocările vieții. Cred că mi-am pierdut încrederea în oameni și empatia, și sper că nu de tot.

În seara asta, în timp ce mergeam la sală, strecurându-mă printre munții de zăpadă jegoasă și sporovăind cu Omul meu, am avut un moment de răscruce. În vreme ce povesteam cu patos niște nimicuri, am auzit o femeie vorbind cu un bătrân care se sprijinea de colțul unui magazin, dar nu am dat importanță. Am trecut de ei și după câțiva pași am auzit o bufnitură. Ne-am întors amândoi și am văzut bărbatul pe jos, iar femeia șocată îl întreba dacă e bine.

Se pare că ea, care venea din aceeași direcție cu noi dar ceva mai atentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei, a observat cum omul s-a dezechilibrat și a încercat să se sprijine de ceva, după care, evident, a alunecat sau și-a pierdut complet puterile. Am făcut cale întoarsă și am încercat toți trei să-l ajutăm să se ridice. Femeia îi tot adresa întrebări cu privire la starea lui de sănătate, la cum se simte, dacă e diabetic sau dacă are probleme cu inima, etc. A observat că era transpirat și a încercat să-și dea seama dacă e băut sau nu. Nu credem că era, nu am simțit nici un miros de alcool. Au mai venit doi bărbați pe care i-am mai văzut prin zonă, stau mereu în fața unui chioșc, fumează și beau cafea sau o bere, și ei s-au interesat de situație. L-am tot cercetat pe bătrân cu privirea în timp ce ceilalți îl cercetau verbal, și am rămas pur și simplu înlemnită. Eram singura de acolo care nu a reacționat într-un mod evident.

Bărbatul în vârstă nu vroia să ne spună nimic. Nu a vrut nimic de mâncare dar până la urmă unul din bărbații menționați mai devreme i-a luat o cafea cu mult zahăr pe care nu a refuzat-o. A băut-o repede, oarecum rușinat, și s-a mai dezlegat puțin la limbă. Cu greu ne-a spus că nu are cine să vină să îl ia, că are copii dar sunt departe, că nu are probleme grave de sănătate, că a ieșit la o plimbare mai lungă pe la magazin și la bancă și că nu a mâncat nimic toată ziua. A spus totuși că are mâncare acasă și că se descurcă să ajungă singur, însă abia se ținea pe picioare. A refuzat cu îndârjire ajutor medical și nu prea s-a uitat în ochii noștri.

Femeia era cea mai prietenoasă și dezghețată. L-a asigurat că nimeni nu îi vrea răul și că nu ne lasă inima să-l părăsim în starea asta, s-a oferit să îi cumpere banane sau apă sau orice și-ar dori, i-a povestit cum odată a căzut și ea pe stradă și un moșulică a ajutat-o să ajungă acasă, și de asta era atât de implicată în toată povestea. Până la urmă bătrânelul a acceptat să fie însoțit de cei doi bărbați (fiindcă noi îi știam din vedere, am avut încredere), care l-au prins fiecare de câte-un braț și au pornit cu greu spre următoarea intersecție, unde povestea omul (rezervat) că locuiește.

Cred că s-a temut de noi. Așa cum și mie mi-ar fi frică să las pe cineva să mă ducă până acasă. E plină țara de nesimțiți gata să profite, să fure, să agreseze, etc. Și trăim într-un mediu atât de nesigur și într-o stare atât de încordată, încât ne dezumanizăm. Mă gândesc că dacă eram singură nu știu dacă l-aș fi ajutat. Mi-ar fi fost și mie frică. Nici așa n-am făcut mare lucru, eram paralizată.

Cel mai tare mă sensibilizează bătrânii. Mi se rupe sufletul de ei, când sunt triști, când plâng, când nu mai pot și nu mai reușesc să se descurce, când sunt singuri și uitați, când sunt bolnavi sau neputincioși. Mi-a venit greu să nu plâng eu însămi în seara asta. Și încă mai sunt tulburată, și mă gândesc că tare aș vrea să nu mai las problemele să mă înăsprească, să fiu săritoare și prietenoasă ca femeia care în seara asta poate că a salvat viața unui om.

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top