You are here: Home » Cărți » Maya (Shiva și Shakti – Înțelepciunea chakrelor)
Maya (Shiva și Shakti – Înțelepciunea chakrelor)

Maya (Shiva și Shakti – Înțelepciunea chakrelor)

Textul ăsta e mai mult pentru mine 🙂 și Maya.

Fragmente.

Nu există nici un deținător al puterii lipsit de putere. Și nici o putere fără cineva care să o stăpânească. Conform mitologiei hinduse, întregul univers a fost creat din combinare zeităților Shiva și Shakti. Principiul masculin, Shiva, este identificat cu conștiința pură, nemanifestată. El reprezintă fericirea și este descris ca o ființă fără formă, cufundată în meditație. Uneori, Shiva este privit ca un ”distrugător”, deoarece el este conștiință fără formă – uneori distrugând forma pentru a revela conștiința.

Shakti, contra-partea feminină a acestei conștiințe inactive, este cea care oferă viață. Atunci când a creat lumea, Shakti a inventat maya, văzută de obicei ca o iluzie. În limba sanscrită, maya are sensul de magie, artă, înțelepciune și putere extraordinară. Maya este substanța universului manifestat.

Maya este proiecția conștiinței, dar nu conștiința în sine.

Foto: weheartit.com

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

2 comments

  1. Masculinul – conștiință pura, dar mai ales femininul, creatorul lumii asa cum o știm noi, dar care e și o iluzie – îmi amintesc de mitul izgonirii din Rai, după cum ai prezentat tu. Nu e interesant?

    • N-am facut paralela cu mitul izgonirii din rai (chiar nici nu mi-a trecut prin cap) Femininul nu e o iluzie, ci creatorul iluziei. Cel mai mult m-a impresionat pentru ca in trecut, surprinzator, am avut o oarecare intuitie despre cine e Maya, desi partial m-am inselat “Maya este proiecția conștiinței, dar nu conștiința în sine.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top