You are here: Home » Personal » Lecții de viață
Lecții de viață

Lecții de viață

Adică ce-am învățat eu, că doar nu mă apuc să predau. De obicei nu pun poze  cu citate, dar … 🙂

1. Explicațiile sunt necesare doar în anumite situații

Nu știu de ce, dar m-am simțit multă vreme datoare să dau explicații, chiar și atunci când nu mi le cerea nimeni. Eram obișnuită să justific acțiunile mele și felul meu de-a fi, să ofer detalii care nu-și aveau rostul. Nici acum nu mă stăpânesc prea bine, dar măcat atâta știu acum: nu trebuie să mă justific pentru felul în care arăt sau gândesc, pentru cum cheltui banii sau cum îmi petrec timpul, pentru oamenii care-mi plac și pentru ceea ce mă interesează. Și așa mai departe. Tot ceea ce mă face pe mine să fiu eu n-are nevoie de permisiuni, aprobări, explicații, justificări sau scuzeĂsta a fost un drum lung, și încă mai am mult de parcurs. Are legătură cu acceptarea și libertatea, cele mai importante lucruri pe care simt că m-am născut să le învăț (probabil de asta sunt în atâtea situații care stimulează aceste două emoții, ca să mi le dezvolt…)

742d03cd1c00b5cdaa3f874248dfd677

2. Fizicul e o expresie a interiorului

Deși am preferințe și păreri cu privire la aspectul fizic, asta nu înseamnă că nu pot accepta diversitatea. Doar pentru că sunt răutăcioasă nu înseamnă că nu pot fi rațională. Doar pentru că un om nu e perfect nu înseamnă că nu poate arăta extraordinar: dacă se simte bine, fericit, liber, e cel mai frumos! Aspectul fizic este important în contextul în care o persoană are nevoie de imagine – și atunci își dedică timp și energie după cum îi este necesar. După ce m-am desprins de ”normele” promovate de societatea actuală, am remarcat că există frumusețe în toți, chiar dacă nu întotdeauna îmi gâdilă retina. În ceea ce privește greutatea, mi-am mai echilibrat părerile: atâta timp cât sănătatea este pusă în pericol, trebuie să slăbești. Nu mă interesează probleme cu ”glanda” și nici cât de greu e când omul e gurmand. Corpul nostru nu trebuie să arate perfect, dar trebuie să funcționeze corespunzător.

Albert_b5a75c_5573721

 

3. Și Da, și Nu

Înainte îmi era foarte greu să refuz pe cineva, și mă supăram atunci când mi se spunea ”nu”. Între timp, mi-am dat seama că prioritățile se schimbă, și dacă într-un weekend un prieten își face timp pentru mine, asta nu înseamnă că miercurea următoare e musai să fie la fel. Iar de când petrec multă vreme singură, am descoperit că uneori chiar n-am chef de companie, chiar nu simt nevoia să interacționez și cred că asta nu mi-ar face bine mie (și nici interlocutorului, nu?) și atunci n-am nici o problemă să resping o invitație. La fel și cu favorurile sau așa zisele obligații.

bba2f53e13ce8b6c46e133d5ec41f0ad

4. Viața înseamnă mai mult decât succesul imaginii

Dintre toate îndoctrinările, măcar de prostia asta am început să scap, și simt deja efectele. Mi-a zis cineva mai demult că petrec atât de mult timp în casă, ce viață e asta? Și eu am răspuns atunci și zic acum, tare și răspicat, că eu trăiesc mai multe în garsoniera asta decât alții care văd lumea întreagă. Pentru că eu trăiesc cu adevărat – poate nu fiecare minut, dar cu siguranță în fiecare zi. Eu n-am nevoie de funcții importante, concedii fabuloase, haine și bijuterii și parfumuri și mașini și case și o sută de prieteni ca să trăiesc. Pot să fiu fericită cu foarte puțin (deși, deh, mai merge să mă alint cu ceva frumos, că doar nu suntem animale, haha).

30d526178d0fe4f44c68ef9b7d6971af

5. Răbdare!

Răbdarea a fost cea mai complexă lecție. Spun asta pentru că am înțeles, rațional, că o să fie bine. Știu asta din experiențele trecute, deci e dovedit. Eu consider asta a fi o răbdare mentală. Dar răbdarea sufletească e altceva: chiar dacă-mi spun că e bine să aștept, în suflet mă zvârcolesc; deși știu că va fi bine mai târziu, în suflet vreau să fie bine acum. Mă rog, toți vrem asta. Dar poate că nu mă pot exprima corect, mi-e foarte greu să descriu ce se petrece în mine atunci când nu vreau să cheltui timp pentru ceva.

58299e2950b420a18b02e409e7eaeb64

Foto: Pinterest

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top