You are here: Home » România » A fi om e lucru mare, a fi domn e o-ntâmplare!
A fi om e lucru mare, a fi domn e o-ntâmplare!

A fi om e lucru mare, a fi domn e o-ntâmplare!

Voi ați văzut mizeria aia de ”Romanians are coming”? Eu nu. Am citit un articol despre asta, și am vizionat în grabă câteva secvențe din acest ”reportaj” de rahat. Și m-am simțit mai jignită ca niciodată. Deși sunt atât de multe lucruri care nu-mi convin în țara asta, deși mă plâng și mă înfurii de multe ori, asta e țara mea alături de care stau încă, pentru care încă trăiesc, care e parte din mine mai mult decât o să-mi dau seama vreodată. Iubesc limba și locurile, și oamenii, și mă trage pământul de nu-mi văd traiul în alt loc. Da, visez să fim uniți și să ne fie bine, îmi doresc să am parte de lucrurile pe care le merit, și, deși momentan ele nu sunt aici, eu încă mai sper.

Da, am spus că ne-am stricat cu toții, dar n-am rezistat să nu-mi ies din pepeni când am văzut cu câtă ferocitate ne atacă unii. De ce? Din experiența mea scurtă în viața asta, am învățat că oamenii atacă și încearcă să subjuge ceea ce-i sperie. Le este teamă de noi, pentru că suntem extraordinari, deși momentan am uitat asta. Se uită de sus la noi pentru că-și imaginează că sunt mai buni, pentru că valoarea lor stă în comparația cu alții față de care au mai mulți bani sau mai multe reguli. Și le este frică de noi pentru că avem suflet, și pentru că cea mai mare putere vine din emoții, nu din bune maniere și reguli stupide. Pentru că avem atât de multe lucruri inestimabile încât toți banii lor nu le-ar putea cumpăra niciodată, nici dacă i-am lăsa.

Da, la țară e sărăcie. Când am fost în Deltă am rămas șocată de paradoxul lumii care nu poate fi descrisă în cuvinte (deși am încercat… am vrut să scriu despre tărâmul acela magic pe care nu l-am putut cuprinde). E atâta bogăție a naturii și atâta sărăcie (aparentă) a oamenilor, încât am rămas șocată și n-am înțeles de ce e așa, deși m-am străduit… Oamenii ăia care sunt mai aproape de Dumnezeu decât oricine altcineva, care-și trăiesc viața în completă armonie cu natura, n-au nevoie de ”civilizație”. Mi-a părut rău că zona asta nu poate fi cunoscută de toată lumea, că nu e vizitată mai des, dar acum mă bucur de asta, fiindcă așa va rămâne magică și autentică. Mi-a povestit un om deosebit că a stat acolo și-a trăit din ce-a pescuit și din tot ceea ce i-a oferit natura, și că nu există nimic mai frumos pe lume decât asta. Mi s-a părut ciudat, aș fi vrut să pot să fac asta și m-am gândit că sunt norocoasă că n-am nevoie de asta, dar de fapt o mare șansă ar fi să simt această uniune pe care alții abia reușesc s-o descrie, pe care nimeni n-o poate transmite, pe care o poți doar trăi cu tot sufletul.

Limba noastră chiar e o comoară din care-mi trag cu sete seva pentru cuvintele sărace pe care abia apuc să le împletesc, să le joc dintr-un sens în altul ca să-mi împărtășesc ideile. Încă o învăț, încă nu încetează să mă minuneze și să mă surprindă cu nemăsurata ei bogăție.

Da, suntem deosebiți. Și numai cine n-a stat în mijlocul nostru poate să ne judece așa de aspru de nedrept. Cine-s ei să ne arate cu degetul? Cu ce-s ei mai buni? Ce-au ei de-i așa de magic? Noi avem o lume întreagă de iubire de care ei habar n-au, avem solidaritate și ingeniozitate și o cultură populară pe care ei n-ar putea-o învăța în zece vieți. Avem dragoste de pământ și de familie, avem rădăcini puternice și trăiri zguduitoare, avem tot ceea ce ne face oameni cu adevărat. Avem dărnicie din puținul nostru, avem compasiune și toleranță câtă n-ar încăpea în toate țările lor civilizate. Avem credință și speranță câtă nu se găsește în normele lor etice și-n sufletul lor secat de orice simțământ cald. Avem pielea aspră și mâinile bătucite de muncă, dar suntem oricând gata să încingem o horă, să râdem deasupra unui pahar cu vin, să ne ajutăm un vecin sau un prieten, să facem din nimic tot. Avem săcărie și nevoi, dar primim cu brațele deschise oameni în casele noastre, le dăm de mâncare și de băut și le spunem povești frumoase și cântăm ca și când nu ne-am îngriji de ziua de mâine. Avem case mici dar pline de toate și blocuri gri care ascund adevărate cămine colorate și comode.

Avem un suflet așa de mare încât probabil că n-o să spunem nimic nici de data asta. Avem atâta dragoste de oameni încât o să-i înțelegem, o să alungăm galeș ofensa asta gravă și o să ne bucurăm de câte zile ne mai dă Domnul fără să ne preocupăm de ce cred alții. O să ne îngrijim de mântuirea noastră și n-o să ne gândim câtă nedreptate ni se face. O să întoarcem și celălalt obraz și o să le arătăm (degeaba) ce înseamnă să fii om.

Dacă ați cunoscut vreun bătrân de la noi, ați simțit înțelepciunea pe care alții scriu cărți întregi s-o descrie. Ați văzut Miorița și Baltagul în fiecare sat, pe fiecare uliță. Și dincolo de gardurile din nuiele și pereții de chirpici e românul, împovărat dar niciodată învins, îngreunat dar niciodată deznădăjduit. Cine mai poate fi atât de puternic? Cine a mai îndurat atâtea ca să ne umilească așa? Cine știe ce-i în sufletul nostru? Doamne, ocrotește-i pe români!

 În încheiere … niște înjurături intraductibile. ‘tu-i în gură, fir-ar ai naibii, dă-i-ncolo!

P.S. : De ce trădarea de țară cea mai gravă? Pentru că e cea mai cumplită. Pentru că astfel omul se vinde pe sine.

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

10 comments

 1. Ciudate ganduri pentru o unguroaica. 🙂 🙂
  Despre saracia celor din Delta: multi dintre ei castiga foarte multi bani, cat nu putem castiga noi la oras. Dar toaca tot, cheltuie pe lucruri efemere (cum ar fi vodca, de exemplu). Nu investesc in case mari, cu turnulete, caci poate sa vina apa mare si sa le ia. Aparent sunt saraci, dar ei sunt genul care chiar nu au nevoie de bogatie. Cel putin cei pe care i-am cunoscut eu (o foarte mica parte dintre ei, bineinteles).

  • Asta nu face decât să-mi întărească impresia că sunt mai aproape de Dumnezeu. Și știi ce vreau să spun cu asta. Trăiesc mai tare, sunt mai vii decât noi! 🙂

 2. Pai Channel 4 nu e pt domni. E circ pt popor. Toata lumea din UK stie asta, chiar si o ff mare parte din popor.

  • Adica totusi tocmai poporul roman care se pare ca a inventat sloganul, “Cu televizorul ati mintit poporul !” ar fi trebuit sa-si fi adus aminte de acest slogan, care e valabil per general cultural mai de mult in toata UE, de la vremea romanilor antici adica de fapt, desi pe timp de pace si bunastare maj lumii e ok si cu circul, insa daca nu e asa pacesi bunastare, atunci lumea nu mai are chef de circ si incepe sa critice principiile circului aplicat.

  • Uite că eu nu știam și nici n-am fost curioasă să caut ceva în sensul ăsta.

   • Pai tu nu erai obligata sa stii care canal tv englez e pt circ pt popor ca nu esti din UK, insa macar de acel slogan romanesc de sorginte latina (Cu televizorul ati mintit poporul) speram ca iti poti aminti poate de la Tvr cultural sau macar de la History channel…pacat ca a disparut Tvr cultural plus studiul clasicilor nu mai e asa la moda…cand te gandesti ca citatul “panem et circenses” a fost introdus in literatura europeeana de acelasi autor care a popularizat mai larg in massmedia britanica chiar numele blogului tau (Rara avis) la vremea lui Traian…numele blogului tau plus alte citate din Juvenal au fost preluate ulterior in sec 18 chiar de un blogger fff faimos londonez, dl Samuel Johnson, fan al lui Juvenal si pasionat de critica de filme seriale de TV plus si de dictionare de tip wikipedia…insa in sec 20 acest critic plus Juvenal au fost criticati pt ca pareau sa se enerveze ca poporului ii place circul plus ca nu luau in consideratie sentimentele minoritarilor de tip imigrant, sau femei, sclavi, etc, si erau interesati doar de elite masculine, desi cativa au afirmat totusi ca nu era chiar asa, insa cine mai tine minte aceste lucruri ? Uite eu ma bucur ca numele blogului tau a fost mentionat de Juvenal la vremea lui Decebal…desi ma rog, poate fi interpretat oarecum jignitor, ca el zisese o chestie de gen, “o nevasta buna e asa ca Rara avis”…insa de fapt eu cred ca era un compliment totusi…chiar daca la vremea lui Juvenal acea Rara avis avea imaginea unei lebede negre….si ce i-a facut dl PI Cheaikovski acelei imagini de lebada neagra…de aia nu mai stie nimeni daca fusese un compliment sau nu…noroc cu dl Aronofski ca a incercat sa mai repare ceva in maniera impaciuitorista insa confuza romantic neoclasic central-europeeana in filmul despre Lebada neagra…stiam eu ca rusii sunt de vina ! Ca daca nu era dl Cheaikovski sa zica ceva de gen ca lebada neagra, Rara avis, ar fi ceva rau, zau, azi nu ai mai fi fost asa de suparata probabil.

    • Erata: Juvenal nu a popularizat numele blogului tau in mass-media britanica la vremea lui Traian, ci in mass-media regional europeeana mai larga…mass-media locala britanica nu avea audienta asa de larga la vremea lui Traian, abia mai tarziu la vremea dl Johnson s-a auzit in mass-media britanica de numele blogului tau. Insa el era citit si inainte, insa asa mai mult de niste calugari medievali de prin padurile din UE si dl Johnson auzise de el de la ei si l-a mentionat in blogul lui de crtica de filme TV numit Londra.

     • La vremea dl Johnson erau ff multi tigani care invadasera nu numai Londra insa si regiunile rurale si poporului britanic ii era tare teama de ei pt ca ei credeau ca tiganii aveau puteri magice speciale de a blestema diverse castele sau vaci, pe urma in sec 19 desi isi dadusera seama ca tiganii nu aveau asa puteri speciale, au fost totusi speriati o vreme buna de vampiri si varcolaci, plus nobilii saraciti si-au dat seama ca pot face muzee din caselele lor blestemate anterior de tigani sau bantuite de vampiri, si-si pot recupera astfel cheltuielile de intretinere oferind programe cu reclame la TV pt public sa dea si ei bani. Tiganii si vampirii sunt fffff populari in UK. Si pt a speria copii cu ei, ca sa fie mai cuminti, si pt a face reclame, si pt a capata mai multi turisti plus venituri de intretinere si sustinerea lirei sterline. De fapt toti din UK stiu si acum ce
      puteri magice au tiganii si vampirii, insa in fond bune, nu daunatoare. Insa sunt rari, plus scumpi, plus mofturosi si pretentiosi, e mare bataie si competitie intre britanici care sa aiba el tiganul si vampirul cel mai tare in
      programul din casa lui pt a atrage desigur banul contribuabilului onest britanic.

      • Au fost filme de gen similar si acum 20 de ani cand au venit polonezii, insa polonezii sunt total plicticosi fata de tigani. Pai tiganii sunt o adevarata mina de aur pt lira sterlina, exact ce doreste maj poporului britanic din ziua de azi, sa stea asa si sa le pice aurul din cer ca la TV. Cati nu ar da sa fi avut sansa pe care a smuls-o Canalul 4, plus cu reclame si urale (sau injuraturi, ca nu conteaza), de la oameni in strada, inclusiv si ambasadori, nu numai asa pe bloguri ! Ce daca nu sunt chiar toti romanii din filmul ala tigani, sau ca in Romania nu exista decat asa relativ putini tigani ? Nu asta conteaza. Conteaza sa contribuim cu totii la bunastarea poporului britanic, ca sunt ff amarati, zau, sunt asa de suparati ca nu-i mai baga nici grecii in seama, daramite dna Angela Merkel, ungurii se iau de gat cu
       rusii, pana si turcii i-au certat ca nu stiu sa aiba grija de copiii si tineretul lor, ii lasa sa umble vraiste de colo colo…daca nu veneau acesti romani din acest serial, zau, ce trist ar fi fost azi poporul britanic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top