You are here: Home » Perspectivă » Femeia perfectă: ideală, ireală
Femeia perfectă: ideală, ireală

Femeia perfectă: ideală, ireală

De fiecare dată când dau peste femei ”perfecte”, în poze sau pe stradă sau în fața mea la magazin, încerc să-mi imaginez crâmpeie din viața lor.
Le văd la serviciu, mereu gata să-și îndeplinească sarcinile fără cusur, să-și ajute colegii când au nevoie, să arate că-s șefe bune sau angajate model, să-și facă timp pentru pauze în care discută amical cu diverși colegi, pe care nu-i deranjează niciodată cu glume nepotrivite sau lucruri răutăcioase aruncate într-o furie parțial justificată de stres. Le văd lucrând de zor, neostoite, și bucurându-se de banii căștigați.
Apoi le văd acasă, abia ajunse după o zi infernală, dar totuși la fel de proaspete ca atunci când au ieșit pe usă dimineața, modeste în fața soților care sunt mereu atenți cu ele, mereu drăgăstoși. Se schimbă în haine comode și-și prind cel mai drăguț moț lejer în vârful capului, după care se apucă de gătit mazăre cu pui, în vreme ce despachetează niște prăjituri cumpărate de la o cofetărie, în drum spre casă. Le văd în baie, îndepărtând cu grijă bruma de machiaj care nu ascunde nimic, ci mai degrabă accentuează un ten perfect și niște ochi spectaculoși. Se bagă în pat într-o pijama colorată dintr-un bumbac moale ca mătasea, și își aștern pe pernă părul care miroase a pepene galben și parfum scump. Le văd calme când pun alarma pentru o oră inumană la care se trezesc fără să se lamenteze, pregătindu-se pentru încă o zi ca o dovadă vie că femeile acestea sunt cele pe care orice bărbat ar fi norocos să le găsească, să le cucerească, să le aibă alături.
Apoi alung gândurile astea, spunându-mi că sigur sunt plictisitoare, sau nu-s bune la ceva, sau că mor încet de la atâta monotonie. Femeile acestea trăiesc o viață de fluture – spectaculoasă, dar scurtă. Ele nu există așa pentru totdeauna, aceasta e doar o etapă pe care o vor depăși cândva. Ele există ca să ne facă pe noi, muritoarele de rând, să aspirăm la ceva. Să ne spunem că au bărbați care ne plac pentru că ele sunt cele mai bune. Să simțim o satisfacție egoistă atunci când au un mic eșec, o răzbunare a universului pentru norocul pe care l-au primit. Să ne dăm seama că viața nu e perfectă, așa cum nu sunt nici ele.
E mai reală o femeie obișnuită care se îmbracă ciudat, mănâncă semipreparate fiindcă n-are chef decât să stea degeaba într-o sâmbătă oarecare. E mai atrăgătoare o femeie care nu se ascunde atunci când nu e conform standardelor societății, care-și asumă defectele și le ia în râs în vreme ce chiar nu-i pasă de cum o privesc alții. E mai vie o femeie care trăiește pentru ea.
Cu toate astea, când le văd cu taioarele perfect croite și fustele la lungimea potrivită, pe tocuri care le flatează, sub cocuri care le întregesc aspectul de revistă, nu pot să nu-mi închipui frânturi din viața lor perfectă, ideală și ireală. Asta în timp ce eu rămân frumoasă pentru mine, atunci când sunt nearanjată, neplictisită, neconvențională, nemaipomenită. 🙂

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

2 comments

  1. Dar unde naiba vezi tu asa de multe femei din astea ideale in jurul tau in real life ? Ca eu am vazut numai 2 in 3 decenii, si pot sa zic ca m-am plimbat prin destule birouri din diverse zone geografice plus de cand eram mic chiar, adica de ex mama m-a invitat la ea la birou in inspectie chiar cand aveam vreo 5 ani prima oara, si am fost si cu troleibuzul plus am mers si pe strada in drum spre birou ca orice om al muncii, plus prin cate birouri si statii de tramvaie, metrouri si strazi am trecut de cand sunt mai mare…ce-i drept nu am fost in China si America de Sud, Africa sau Antarctica….or fi mai multe femei ideale pe acolo, cine stie ?

    • Poate nu-s chiar ideale, sau poate că standardele mele nu-s așa stricte precum ale tale. 🙂 Oricum, e puțin exagerată descrierea, că altfel nu-mi ieșea figura de stil. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top