You are here: Home » Episoade » Păsări de noapte
Păsări de noapte

Păsări de noapte

Îmi place să bântui noaptea prin casă. Aștept să adoarmă toată lumea, apoi mă uit la un episod (două, trei) dintr-un serial, după care merg la bucătărie cu o carte. Îmi pun un pahar de bere sau o cană de ceai, mă așez pe scaun, îmi arunc picioarele pe-o margine de dulap, pentru sprijin, și mă bucur de liniște. Aerul este curat (geamul e mereu deschis), și sunetele sunt clare și izolate.

Mă uit uneori pe fereastră la vecinii de peste stradă: zăresc răzleț becuri aprinse, și (de cele mai multe ori) apartamente scufundate în întuneric. Acolo unde perdeaua este dată la o parte, deslușesc o siluetă de bărbat aplecat deasupra unui laptop (tot în bucătărie, sălașul insomniacilor) sau o femeie lângă aragaz, mestecând leneș într-o oală.

Câteodată, când ziua care vine e goală de responsabilități și munci (remunerate sau nu), aștept până la schimbul unu, când revine soarele, căldura și glasul orașului, și luna se pregătește să dispară. Totul prinde viață. Și cum casa mea a fost vegheată, gândurile mi s-au așternut frumos și ideile se odihnesc fiecare în căsuța ei, pot să adorm și eu.

Alteori mănânc ceva, pe întuneric. Mă ascund de cei care m-ar putea vedea, fiindcă nu las storul jos. Așa că deschid ușa frigiderului, singurul moment de dezvăluire a intențiilor mele, după care mă descurc în întunericul spulberat pe-alocuri de lumina care pătrunde de-afară.

Se-ntâmplă să plouă, și atunci îmi este teamă. Mă simt singură cu natura, și întotdeauna reprezint doar un punct, o ființă minusculă în calea unui potop iminent sau a unui fulger nimicitor.

Îmi curg ideile pentru carte, dar niciodată nu mă slăbește lenea de a-mi aduce jurnalul ca să însemnez șirul de fraze inspirate. Și ele gonesc, și eu le uit.

Se aud mașini, rareori, și păsări care n-au somn. La fel ca mine.

Păcat că nu e așa mereu. De fapt, acum e din ce în ce mai rar.

Dar noaptea rămâne a mea. Pentru mine.

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top