You are here: Home » Perspectivă » Doar o vorbă să-ți mai …
Doar o vorbă să-ți mai …

Doar o vorbă să-ți mai …

Eu am dat peste această bucată de înregistrare fiindcă eram curioasă cum era Oreste înainte (nu mi-a plăcut de el niciodată, îl consider insipid și fără haz). Dacă ați avut răbdare să vă uitați la filmulețul de mai sus, probabil că, la fel ca și mine, ați rămas impresionați de cum vorbește George Pruteanu. Atunci când eram la școală obișnuiam să urmăresc emisiunea ”Doar o vorbă să-ți mai spun”. Habar n-am ce înțelegeam din monologul ținut la măsuță, cu o carte-n față – cert este că-mi plăcea.

Revenind la situația curentă, mărturisesc sincer că mi-e rușine de mine. Și vă explic și de ce.

În urma lecturării nenumăratelor inepții postate pe internet, mai ales în blogosferă, am căpătat o aversiune teribilă față de greșelile gramaticale. Dar erorile crase nu se găsesc exclusiv în spațiul virtual, am găsit și-n cărți minunatul dublu i acolo unde nu-și are rostul (cratima utilizată greșit, mai rar). Sunt mulți, mult prea mulți, cei care nu știu să scrie corect românește. Poate că sună a truism, dar trebuie spusă ideea, fiindcă o precedă numai bine pe cea care vine acum: nu mi se pare normal ca cineva să nu-și cunoască limba maternă. Atât de numeroși sunt cei care o comit impardonabil, încât corectitudinea a ajuns un prilej de mândrie. Mă surprind singură umfându-mă în pene când, ca un mic grammar-nazi ce sunt, corectez (mai mult mental, deși uneori trec și la fapte) greșelile întâlnite, fie ele de scriere sau de exprimare. Am devenit obsedată.

Așadar, îmi este rușine pentru faptul că m-am mândrit, prostește, cu ceva care ar trebui să facă parte din sfera normalității. Nimeni nu e țanțoș când nimerește gura cu lingura plină de mâncare. Competența nu este luarea BAC-ului – asta ar trebui să fie ceva firesc, dacă ai mai mult de un neuron și ai fost la ore. Oamenii nu sunt capabili doar fiindcă reușesc să facă o adunare simplă în cap, fără calculator ori pix și foaie. Și atunci de ce să premiem, metaforic, scrierea și vorbirea corectă?

Mai uitați-vă o dată la filmulețul de mai sus. Remarcați cât de cursiv, frumos și variat se exprimă George Pruteanu? Vedeți ce vocabular are? Observați cu câtă ușurință își exprimă ideile? Eu aș putea să-l ascult ore întregi, ca pe o muzică. 🙂

Foto (plus articol deosebit): aici

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

3 comments

  1. Foarte bine punctat – cei care iau BAC-ul in zilele noastre se mandresc ca l-au luat. Adica au incropit un 5, care e de fapt nota 4 + 1 punct din oficiu. Asta este nivelul asteptarilor, al pretentiilor din prezent.

  2. Eu tocmai am vazut pe blogul Diacritica ce greseli atat de forma cat si de fond au comis chiar cei care au alcatuit textele pt olimpiada de lb romana pt clssa a 5a…asa ca nu as da vina totsl numai pe elevi sau pe publicul spectator…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top