You are here: Home » Episoade » Niște babe comuniste…
Niște babe comuniste…

Niște babe comuniste…

Nu sunt o persoană care să blameze comunismul. Au contraire, mes amis, chiar am niște nostalgii false cu privire la unele aspecte minunate ale vieții dinainte de 89. Sună ciudat, dar chiar am.

Acestea fiind zise, trec direct la subiect: m-am săturat de mamuții comunismului, oamenii aceia care consideră că trebuie să iasă la pensie de la aceeași companie la care s-au angajat, cei care prețuiesc valoarea lor profesională în ani. Când aud chestii de genul ”lucrez de 20 de ani la firma asta”, vorbe spuse cu menirea să mă impresioneze, chiar mă enervez. Întâmplător sau nu, am avut și am în continuare parte de mult prea mulți colegi de genul acesta. Nu știu cum se face, dar nu nimeresc în colectiv de indivizi tineri. Se pare că am o lecție de învățat sau poate e karma, cine știe? Esențial e faptul că am petrecut mare parte din viața mea în câmpul muncii alături de oameni care ar fi putut să-mi fie părinți, cronologic vorbind.

Am cunoscut ingineri care au realizat în 2 ani cât alții n-au reușit până au ieșit la pensie. Și atunci ce valoare are numărul de săptămâni, luni, etc, cât ai avut contract de muncă? Și de ce să fie remunerați și promovați angajații strict pe criterii de vechime?

Mă disperă dinozaurii ăștia care cred că lor li se cuvine tot respectul și toată stima doar fiindcă s-au născut înainte de anii 70, de exemplu. Mă scot din pepeni cei care se umflă în pene cu o carte de muncă longevivă la o companie, dar care nu lasă nimic în urma lor. Ba mai mult, se feresc să-i învețe pe alții, nu cumva să le ”fure” locul de muncă. Păi dacă ar fi atât de competenți, nu și-ar face griji, nu? Dacă moștenirea lor este un scaun care păstrează amprenta fundului lor și o carieră seacă de conținut dar bogată în zile pierdute aiurea jucând Solitaire și pupând în fund un șef, eu ce stimă și respect să am? Dacă devin colega lor, eu având vârstă fragedă și ele uscându-se la menopauză sau ei trăind intens criza vârstei mijlocii, eu ce vină am?

Acum că m-am răcorit, țin să precizez că am avut mulți șefi care au fost grozavi. Ba chiar ultima mea șefă de la Corporație mi-a fost prietenă, în opinia mea. Și-mi este dor de ea. Habar n-am dacă simte la fel, dar mie chiar mi-a fost dragă. Nu mai spun de foști colegi de la Roman (de exemplu Liliana, care ar fi putut să-mi fie mamă, dar care era mai cool decât mine în unele privințe). Îmi plac oamenii maturi, dar nu cei care fac din vârsta lor o virtute, ci cei care încearcă să se mențină tineri, păstrând în același timp un suflu de înțelepciune pe care numai vârsta și experiența le aduc. Prețuiesc mult mai mult un om cu care mă tutuiesc în ciuda normelor sociale, decât zeci de ”dumneavoastră” aruncați în scârbă, din obligație sau frică.

Noapte bună, copii! Nu uitați să îmbătrâniți frumos!

foto zice, deși nu se vede din setări: Communism, it’s a party!

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

4 comments

 1. La unii mi se pare de-a dreptul prostesc ca raman ani buni in aceeasi firma. Mai ales ca multi nu-s nici pe departe multumiti de job, pur si simplu le este prea frica sa faca vreo schimbare.

 2. Spui asta în 2013. În 2006-2007, probabil ai fi spus altceva.

  Pe atunci, cea mai răspândită teorie spunea că oricine e născut după 1980 şi oricine a făcut orice fel de şcoală după 1990 e prostul proştilor, dobitoc, retard (nu retardat, “retard”, ăsta era un grad superior de retardat 🙂 ), cocalar, curvă etc şi că dacă ai numai 4 clase, dar făcute în comunism, eşti peste toţi absolvenţii de facultate din prezent 😀

  • Eu nu ma refeream la o intreaga generatie, ci la un anumit tip de oameni.
   La general vorbind, cred ca inainte se invata mult mai mult decat acum – de fapt, asta e o realitate, s-a demonstrat, nu doar o parere.
   In plus, oamenii isi mai schimba perceptia in timp, lucru absolut firesc, asa ca ceea ce zic acum e valabil in prezent. Mai tarziu mai vad eu, dupa ce cresc. 🙂
   P.S. Multumesc de vizita. Avand in vedere persoanele care au banat blogul Perfectionistul, ma apuc de cercetat scrierile. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top