You are here: Home » Perspectivă » Iadul – mai aproape ca niciodată
Iadul – mai aproape ca niciodată

Iadul – mai aproape ca niciodată

Știu că am ajuns și eu la spartul târgului cu articolul ăsta… Știu că deja s-a despicat firul în patru (miliarde) și s-a întors problema pe toate părțile. Dacă ați mai intrat pe blogul meu înainte de asta, dacă ați citit mai mult de câteva articole de-a lungul timpului, știți deja că nu mă ocup cu dezbaterea subiectelor din ziare sau de la teve, dar de data asta simt nevoia să mă exprim și aici.

Nu dau link spre articolul principal, îl puteți găsi la o simplă căutare pe google. E vorba de site-ul Ortodoxia Tinerilor – și de aici vă descurcați voi.

Ca să nu repet ce s-a mai scris pe acolo, o să scot câteva pasaje care mi se par aberante. Și o sa le comentez. Țin să precizez din start că sunt total împotriva habotnicilor intoleranți, celor care duc la extrem principiile religioase, poate și pentru că mi se par ipocriți și aroganți, uitându-se la noi, oamenii de rând, care vom arde în flăcările iadului în timp ce ei se închipuie deja la dreapta Tatălui, împărțind dreptate în jurul lor. Simplul fapt că ei îi judecă pe alții este o abatere de la principiile pe care le propovăduiesc. Deci … mda.

De ce se epilează fetele astăzi? Pentru că poartă fuste şi pantaloni scurţi, bluze şi maiouri decoltate care expun foarte multe părţi ale trupului. Dacă ar purta fuste peste genunchi şi bluze mai largi cu mânecile peste cot atunci complexele părului în exces afişat în public ar dispărea.

O comentatoare a îndrăznit să ridice problema igienei, și a fost atacată de admin, dar la asta vom ajunge mai încolo. Îmi vine greu să cred că ăsta e un principiu: numai zonele expuse să fie epilate. Vara, când este extrem de cald și când nici dezbrăcați prin casă (singuri fiind, să nu cumva să ispitim pe cineva) nu reușim să găsim confort termic, cred că părul de pe corp este o mare problemă.

Epilarea poate fi văzută şi ca o corecţia a trupului nostru primit de la Dumnezeu. Femeile nu se mulţumesc cu ce înfăţişare au primit de la Creator şi încearcă să se înfrumuseţeze, numai că în timp acest proces de înfrumuseţare te urâţeşte şi mai mult.

Asta înseamnă că din clipa în care ne naștem nu ar trebui să intervenim în nici un fel asupra corpului. Hai să nu spălăm bebelușii când vine pe lume, nici mai târziu! Hai să nu ne mai tundem părul și să nu ne mai tăiem unghiile, să nu umblăm cu podoabe de nici un fel (și prin asta înțeleg cercei pentru femei, de exemplu). Nu e cumva cam aberant?

Dar stați, că vine și explicația:

Poate unii vor spune: „cu ce este mai păcat a-mi epila părul de pe mâini decât a-mi tunde părul din cap?”. Tunderea părului din cap nu este dureroasă şi nu urâţeşte firul de păr.

Unu la mână, dacă ăsta zice că tunsul nu urâțește, înseamnă că n-a văzut experimente eșuate. Ok, ăsta a fost un răutăcism din partea mea. Eu nu cred că asta e o explicație pe care un om cu mai mult de un neuron o să o accepte ca pe un argument rațional. Dar, de fapt, să ne așteptăm la rațiune din partea habotnicilor este deja un act de încredere prostească.

Nu mai este cazul să vorbim de epilarea bărbaţilor, care a început să se răspândească destul de mult. Părul pe trupul bărbaţilor este un semn al puterii şi al dominaţiei, pe când lipsa părului în mod natural de pe trupul femeilor este semn al gingăşiei şi al maternităţii.

În același registru nu intră și bărbieritul? Sau ăla este permis, fiindcă e vorba de bărbați? Ăla nu e o urâțire a părului facial? Nu crește cumva din ce în ce mai gros și mai negru după fiecare alunecare a lamei de ras? Nu cumva îi modifică aspectul bărbatului, incitând femeile să-și frece obrazul de al lui? Nu cumva îndeamnă la sărut? Să-și lase domnii bărboi, să vedem cum scapă de asalturile femeilor! Și ce-i treaba asta cu lipsa părului în mod natural de pe trupul femeilor? Păi dacă ar lipsi în mod natural, de ce s-ar mai ridica problema epilării? În plus, având în vedere că pe corpul uman, indiferent de sex, se găsește păr într-o proporție foarte mare (pe alocuri puf, să înțeleagă și ortodocșii care ne pun la colț pe coji de nucă), asta înseamnă că nici o femeie nu este gingașă?

Și acum ajungem la comentarii, spuma revelațiilor și încununarea îndârjirii ilogice.

O gagică zice așa:

Eu cred ca autorul acestui articol uita un lucru: inainte de toate exista intentia. Epilatul face de multa vreme parte din obiceiurile igienice de baza, alaturi de spalatul dintilor, al picioarelor, etc. Cine nu vrea s-o faca, foarte bine, sa fie sanatos/ sanatoasa. Dar a incepe sa spui ca e gresit, sa blamezi pe cel care are grija si in acest fel de propriul trup… e o exagerare. Eu zic sa nu ne mai uitam cu ochi atat de critici acolo unde nu este cazul. Femeile pot continua sa fie cinstite, corecte, cu suflet mare, inteligente, mame si sotii exceptionale fiind epilate, curate, coafate si rujate 🙂 Ma indoiesc sincer ca nu cunoasteti si astfel de femei.

Eu i-am dat parțial dreptate, în sinea mea. Aș mai fi adăugat alte chestii, dar femeia zice bine. Desigur, reacția adminului nu lipsește. Cred că dacă ar fi fost ne-virtuală treaba, ăsta ar fi înfipt furca direct în ea și ar fi aruncat-o în cazanul cu smoală înainte să apuce să pună punct la frază.

Doamne ajută, Alina!
Dacă epilatul face parte din obiceiurile igienei de bază, explică-ne te rog cum neepilatul este o abatere/un minus de la igienă. Nu știu dacă ai urmărit tot dialogul care s-a desfășurat până acum la acest articol, dar au mai fost cititoare care au afirmat că epilatul ar face parte din igiena personală însă nu a reușit nimeni până acum să explice cum ar putea face parte.

Observ că nivelul de toleranță al creștinismului a crescut de la vremea Inchiziției. Acum n-o ardem pe rug pe femeia asta care îndrăznește să îndepărteze părul nedorit de pe corpul dânsei.

Daaaaaaaaaaaaar stați, că mai urmează!

Cât privește femeile de care vorbeai, modelele pe care trebuie să le urmăm în creștinism nu sunt jumătățile de măsură, sau sferturile ci Hristos Domnul, Maica Domnului și Sfinții. Și când începem să comparăm obiceiurile epilării sau ale rujării cu obiceiurile sfinților, nu ajungem decât la concluzia că epilatul și rujatul de care vorbeai sunt simple maimuțăreli.
Cunoaștem ”și astfel de femei” de care ai vorbit, dar ele nu reprezintă modelele Bisericii, ci doar se apropie mai mult sau mai puțin de aceste modele, dar modelele sunt Sfânta Filoteia, Sf. Parascheva, Sf. Maria Egipteanca, Sf. Irina și toată pleiada de sfinte și cuvioase.
Așadar, depinde de reperele pe care le avem și încotro vrem să o apucăm.

Drept să spun, nu m-am interesat cu privire la cum se îngrijeau sfinții și sfintele. Pe vremea aceea oricum nu existau atâtea mijloace, dar chiar și așa cred că tot nu înseamnă că femeile erau neîngrijite. În plus, cuvioasele nu discutau aspectele acestea, și nici nu există vreo însemnare care să spună că își păstrau și purtau ”mărarul” cu mândrie. Dacă există, vă rog să mă scuzați.

De departe cel mai habotnic comentariu este al Teodorei, unul care cred că nici nu merită o analiză, vorbește de la sine. Mai jos, un fragment:

Aș fi fost de acord cu ce a scris Alina dacă se oprea la epilate și curate…și dacă nu ar fi contiuat cu coafate și rujate. Este inutl să mai spun de ce coafarea și orice fel de machiaj constituie păcate, așa că mă voi axa strict pe subiectul articolului.

În timpul verii, îndepărtarea părului din anumite zone ține și de igienă (sau în primul rând ar trebui să se facă pentru igienă).Nu este vorba numai de mirosul urât al transpirației care se accentuează, ci și de faptul că, din cauza căldurii, proliferarea bacteriilor se face mult mai ușor. În plus, am transpira foarte mult, dar fiind faptul că deodorantul ar rămâne în principal pe firele de păr de la axilă, și nu piele. Totuși, dacă nu folosiți un deodorant bio, care să NU conțină PARABENI, ALCOOL, PARFUM SAU ALUMINIU, ar trebui să știți că părul din acea zonă vă face mult bine, ferindu-vă chiar de un eventual cancer de sân…pt că substanțele respective nu prea ajung să intre în piele.
De preferat este să NU îndepărtăm părul din zona inghinală. Am să explic și de ce. Aș atrage atenția mai întâi asupra unui fenomen etrem de des întâlnit în zilele noastre și anume epilarea TOTALĂ în această zonă – care este o mare greșeală. Acel păr are totuși, un rost, pentru care a fost creat să existe acolo… Nu știu exact de unde a pornit această idee și acest obicei, dar probabil își are rădăcinile în pornografie și în răspânirea pe cale largă a perversiunilor de tot felul.Unul din roluri ar fi acela de a preveni contactul direct între pielea f sensilă din acea zonă și lenjeria intimă, lucru important, dacă stăm să ne gândim la numeroasele substanțe chimice nocive sau alergene prezente în haine, provenite de la detergenți, balsamuri etc. De asemenea, el protejează și în cazul unor eventuale traumatisme fizice (lovituri etc).

Ea mai continuă cu alte boli posibile, dar nu-i cazul să lungesc și mai mult articolul ăsta.

Mai tare!!! Apare unul care e dezgustat de discuție.

@admin: înțeleg ideea acestui articol dar citind comentariile de mai sus mă gândesc că totuși nu e puțin nepotrivit discuții despre organismul femeiesc, discuții ce ar trebui să le privească doar pe fete? Să nu uităm că pot intra și băieței pe aici și unii poate chiar nevinovați vor citi acesta articole cu cât mai mult este un site ortodox, dedicat ortodoxiei. Vreau să spun că discuții despre parul din zonele genitale și orice referire la astfel de lucruri cred că e puțin nepotrivit să apară pe site la vederea tuturor.

Cum ar fi … să încingem fierul în foc să-i însemnăm pe păcătoși, dar hai să folosim metafore! Să zicem zonei inghinale într-un fel inofensiv, să nu care cumva să deranjăm băiețeii. Mai jos o gagică îi dă dreptate, că cică pervertim mintea pură a copiilor. Ăștia-s întregi la minte??? Copiii habar n-au că părțile intime sunt indecente! Adulții le spun că nu e voie să stea cu mâna acolo, că e păcat să se uite sub fusta fetițelor, că e rușine să-și arațe cuculețul străinilor, și așa mai departe. Copiii nu percep nota sexuală a anatomiei umane. Deci dacă intră vreunul de 6 ani pe acest site, problema mai mare este că va fi un frustrat neîngrijit, un om care refuză să se epileze de teama că va ajunge în iad. Nu încep monologul cu tactica bisericii de a manipula masele prin frică, teama de focurile iadului, adică. Dar știți și voi din astea, nu vă mai plictisesc.

Aceeași comentatoare de la început continuă – și spune foarte frumos ceva ce eu aș fi condimentat cu unele cuvinte mai puțin prietenoase:

Stam acum sa dezbatem daca o persoana care se epileaza ajunge sau nu in iad, stabilit fiind deja de admin si altii ca cele coafate si rujate pot sa-si ia adio de la rai 🙂 Nu mai conteaza ce anume face si spune acea persoana, cat mult bine si frumos aduce in viata celor din jur, nu conteaza cat de modesta si corecta este, vi se pare normal ca alegerea de a-si curata corpul dupa normele prezentului sa o arunce in iad. E “pacat”! Cine stabileste asta? Cine sunteti voi, cei care dati verdicte? In fine, va doresc multa sanatate tuturor si puterea de a intelege ca desi moda s-a schimbat si se va tot schimba, influentand ASPECTUL oamenilor si lucrurilor, a fi bun, cinstit, iertator si inteligent sunt coordonate la fel de moderne ca acum 2000 de ani.

Amin, soro! Cred că acestă femeie a dat dovadă de mai multă bunătate decât ”judecătorii lumii actuale”, adică cei care ne spun că ne vom petrece eternitate în foc – deci fără păr!

De departe cel mai halucinant comentariu, cu care voi încheia (deja am parafrazat mult prea mult din articolul original), este al unui individ care … dar mai bine vă las să vă delectați:

Un trup epilat e o invitație la un act sexual “performant”, în calea căruia să nu stea nimic.

Părul acela lăsat de Dumnezeu în anumite zonele ale trupului îi împiedică pe barbați sau pe femei în actul sexual să treacă limită, și să ajungă în zona perversiunilor.

Pe mine, ca om, un trup de femeie epilat mă provoacă, mă ispitește, mă face să gândesc carnal, și deloc sentimental.

Epilarea e o alegere. Discuția noastră aici are ca scop să-i ferească pe unii oameni de ispite. Cine duce o luptă duhovnciească are nevoie de cât mai multe arme împotriva ispitelor.

Voi vedeți bine? Că eu încă nu-s convinsă că nu m-am țicnit de la atâta spiritualitate! Deci … pilozitatea corporală are rolul de a scârbi partenerul, astfel încât sexul să fie făcut în silă, și eventual cu singurul scop al procreării. Desigur, câți copii o da Domnul, că nu se protejează și se împuiesc necontrolat. Păi Domnul îți dă peste 20, dacă te apuci de treabă din timp. Aaaa, dar stați, că acum înțeleg! Aici intervine părul: dacă femeia este neepilată, bărbatul nu se mai simte provocat, ispitit, ci se întoarce cu spatele și sforăie direct. După care, în timp, devine un frustrat neorgasmat care o să aibă o criză a vârstei mijlocii când își dă seama că ar vrea, dar nu prea mai are cu ce. Și nici cu cine, că deja toate femeile au ajuns maimuțe.

religious-freedom-religion-freedom-

Doamne, te rog iartă-mă că păcătuiesc în halul ăsta! Am 6 (!!!) fonduri de ten, asta ca să nu mai zic de farduri și pensule, de creme de corp și deodorante. Și vai, îmi plac parfumurile și era o vreme în care aveam 7, după care am văzut calea către rai și am rămas la 3… Am păcătuit cu ojă colorată și am de gând să cad din nou în ispită când merg să-mi decolorez părul, să devin blondă, deci altfel decât am fost adusă pe lumea asta. Nu cred că există speranță pentru mine, dar sper ca articolele de pe acel site minunat să reușească să salveze măcar câteva suflete rătăcite, care vor trăi o viață minunată alături de toți sfinții bărboși și toate cuvioasele necosmetizate.

Foto

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

10 comments

 1. Bine dar in acest fel de discutii e clar ca nu se informeaza nimeni de la nimeni si nu educa nimeni pe nimeni, asa ca nu vad ce rost are o combatere, sau o continuare a discutiei, ca doar nu ii vei face sa isi schimbe parerea pe nimni. De altfel ma mir ca autorul acelui site a si permis publicarea acestui articol cu subiect mai degraba de tabloid decat de spiritualitate, dar desigur ca o fi facut si el ca si toti ceilalti bloggeri acelasi curs de jurnalism al bisericii de Latter Day Saints care zice ca trebuie sa scrii articole pe subiecte cat mai controversate astfel incat sa te asiguri de cat mai multte comentarii, etc, Plus, de ce nu opineaza un om teolog serios acolo, si numai amatori din public. Nu opineaza pt ca ortodoxia nu este despre epilatul pe corp. Asta nu e articol scris de cineva care are cat de cat habar de religia ortodoxa, e mai degraba scris de un sectant cu studii intense pe siteuri religioase din strainatate de tip predominant fundamentalist (ff conservator) protestant.

  • Eu nici nu m-am gandit sa “educ” pe cineva. Am ramas pur si simplu surprinsa de cat de absurde au devenit principiile astea. Nu conteaza ca articolul nu e scris de vreun Preafericit – pe mine ma deranjeaza faptul ca traim intr-o lume in care oameni ca astia au adepti. Si fanatismul asta religios (si de orice fel) nu face bine nimanui – dupa cum istoria o demonstreaza in mod repetat.

 2. Am mai citit asta pe un alt blog, acum ceva vreme si atunci, ca si acum, am ramas oarecum surprins de ce poate debita mintea umana.

  Surprinzator, suntem inclinati numai spre extreme, religiosi habotnici sau oameni fara pic de decenta, o cale de mijloc nu vrea nimeni sa tina si asta este un comportament nesanatos. Nu poti trai cu extreme, fie ele religioase sau de alta natura.

  In cazul subiectului de fata, nu gasesc nimic rau in a te infrumuseta, a avea o igiena in primul rand, a te ocupa de aspectul tau fizic pentru ca prima data omul de vede si apoi te asculta. O fi corpul taiu creatie divina (in cazul catorva fete chiar este) dar daca nu-l ingrijesti il ai degeaba.
  Nu sunt de acord, evident cu vulgaritatea si pornografia si aici ma intorc la ce spuneam despre extreme, faptul ca esti impotriva unor anumite restrictii nu inseamna ca ai libertate totala, niste limite trebuie sa existe si ele se autoimpun sau se regleaza dupa societate.

 3. Idiotului nu i-a spus nimeni ca primul lucru care s-a intamplat cand s-a nascut a fost epilarea lui masa’ (nu mamei lui :DDD) de asistenta de la ginecologie ?

  Din nefericire, pacatul sunt poftele din mintea lui cand povesteste despre organele sexuale feminine, nu faptul ca ele sunt sau nu acoperite de par.

  Plina lumea de idioti, clar.
  Eu am incetat sa ii mai numar cand am descoperit ca sunt fara-de-numar.

  Sa nu uit: parul pubian si axilar au rolul fiziologic de extindere a suprafetei de emisie pentru feromonii, atat la barbati, cat si la femei. Evident, acest rol este indeplinit de parul curat, spalat si neimbacsit de transpiratie cum din pacate este purtat de nenumarati adepti ai siteului cu pricina….. doar se stie ca 2000 de ani biserica a condamnat spalatul ca fiind pacat capital.

  Da, e clar, plina lumea de idioti.
  Si, din pacate astia sunt cei mai vocali in societate.

 4. Am citit si eu articolul atunci cand a fost in voga, dar mai pe diagonala si nu cu tot cu comentarii. Felicitari, esti tare rabdatoare.
  Era sa pic din pat cu laptop cu tot cand am citit-o pe tipa care zice ca parul pubian e protectie anti-traumatisme. :))))
  Nici nu stiu cum sa ii numesc pe oamenii care tot comenteaza acolo, desi eu tare am impresia ca e ceva putred la mijloc cand vine vorba de comentatori, ca prea corect vorbesc si scriu si folosesc semnele de punctuatie toti cei de acolo.
  In fine, ideea-i ca o sa ard in iad, dupa cum te-am vazut live, si tu, asa ca… let’s hope ca prindem locuri VIP macar. :))

  • Eu n-am putut sa-mi iau ochii de la articol: era atat de aberant, incat am vrut sa vad cat de departe vor merge.
   Unele faze sunt amuzante rau de tot, dar daca stai sa te gandesti ca exista cu adevarat oameni de genul asta…
   P.S. : Eu aduc tequilla.

 5. ”Dafuq did I just read?” – asta legat de articolul și comentariile pe care le descrii. Se pare că eram în urmă cu informațiile, nu auzisem nici de site-ul lor, nici de articolul ăla. Wow. Just wow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top