You are here: Home » Culinar » Ciocolată de casă
Ciocolată de casă

Ciocolată de casă

Oameni buni, mă țin să scriu articolul ăsta de vreo lună. Știu sigur că am făcut ciocolata de casă cândva înainte de 1 mai, deci vă dați seama în ce hal pot să procrastinez! Oricum, bine măcar că mi-am notat într-un carnețel rețeta, că altfel mi-ar fi fost ciudă să nu mai pot recrea așa o minune, având în vedere că între timp mi-am formatat calculatorul. Se făcea că la vremea aia am întrebat pe feisbuc de ceva recomandări în acest sens, dar n-a sărit nimeni să-mi facă mai ușoară căutarea pe google. Mi-am promis atunci că voi face cea mai gustoasă și mai ”topitoare-pe-limbă” ciocolată și-așa a și fost. Acuma, dacă am realizat ceva și n-a murit nimeni de invidie, parcă nu simt că se umflă inima în mine, și cum n-am reușit să ofer spre degustare nimănui din marea realizare, am decis să scriu pe blog și să sper că o să mă creadă lumea că mi-a ieșit așa de bună de-am jurat cu mâna pe lapte praf că nu mai pun gura pe nimic, decât dacă e belgian cu marțipan. Am mințit, apropo, fiindcă am comis-o grav cu niște Poiana de sezon cu pepene roșu. Dar aia nu se pune, că are cremă și eu încă nu cunosc tainele procedeului, ca să-l reproduc la mine acasă.

Menționez din start că rețeta avea alte cantități, dar am făcut un calcul astfel încât să-mi iasă proporțional cu nefericita cantitate  mai mică de lapte praf de care dispuneam.

Așadar!!!

200 grame zahăr (brut, în cazul nostru), 400 grame lapte praf (sau 380, că atâta avea punga noastră de la Dr. Oetker), 120 ml apă, 80% dintr-un pachet de unt 😀 , 2 linguri jumătate de cacao, jumătate de linguriță de sare, 2 pliculețe de zahăr vanilinat sau vanilat (știți voi de care, însă dacă vă întrebați care-i diferența … click aici).

Apa și zahărul se fierb vreo zece minute, în ”siropul” ăsta topim untul, după care se adaugă laptele praf. Se oprește focul, se aruncă restul ingredientelor peste, și se amestecă liniștit pentru că, în mod uimitor, nu se fac cocoloașe și deasemenea se omogenizează fără probleme. Nu știu dacă e din cauza produselor folosite (tocmai din acest motiv am și spus care au fost, pentru o reconstituire ca la carte blog), dar am rămas surprinsă de cât de perfect s-a amestecat toată treaba. Ce-i drept, ciocolata a rămas puțin mai moale decât cea obișnuită, dar în rest a fost fără cusur.

Și-atât.

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

13 comments

  1. E foloseam lapte praf Raraul, dar faceam mereu cocoloase. 🙁
    Si nu mai fac ciocolata de casa ca ingrasa :((((

    • Și eu tot cu Rarăul am făcut prima oară, și mi-a ieșit o treabă bună, dar pestriță, ce-i drept. 🙂
      Ciocolata nu îngrașă dacă mănânci câte o pătrățică, dimineața de exemplu. În plus, asta de casă știi sigur ce ingrediente are, spre deosebire de treburile pe care le cumperi din comerț (și nu mă refer doar la blamatele e-uri, ci inclusiv la faptul că sunt făcute cu zahăr alb, rafinat, de care eu mă feresc ca de ebola).

  2. Am făcut şi eu la un moment dat o încercare de cioco, dar a ieşit cam greţoasă 😀 Am pus doar unt de cacao şi carob, bănuiesc că dacă aş mai fi băgat nişte ingrediente ar fi fost mai bună…

    • Nu stiu ce sa zic de untul de cacao… n-am incercat. 🙂
      Eu am descoperit ca ingredientele conteaza destul de mult (in sensul in care diferenta a fost uriasa intre laptele praf de la dr. oetker si raraul). Si oricum ciocolata de casa este mai “intensa” si mai cremoasa decat cea din comert, poate si asta e un motiv pentru care ti s-a parut gretoasa.
      Eu zic sa mai incerci o data. 😉

  3. faina reteta…as incerca. dar pe urma dupa ce-o amestecam ce-i facem/ o punem intr-o tava, o lasam la racit in frigider si pe urma taiem? ms

    • Eu am pus-o in tavite de aluminiu si am lasat-o pana s-a racit, dupa care am tinut-o in frigider.
      Totusi, dupa ce s-a mai intarit, atunci cand am taiat ciocolata s-a cam taiat si tavita, deci data viitoare o voi scoate cu totul si o voi pune in altceva, eventual deja portionata. Inca n-am gasit solutia ideala. 😀
      Reteta mai zicea sa se unga tava de aluminiu cu unt, ca sa nu se lipeasca ciocolata, insa trebuie foarte putin, altfel raman marginile albe (mi s-a intamplat pe alocuri).

      • bine. multumesc de raspuns. chiar am niste lapte praf ratacit pe acolo si o sa-i fac o surpriza mandrei. oare in loc de cacao, pot folosi pudra de roscove?

        • N-as putea sa-ti spun daca iese fix la fel, eu n-am folosit niciodata…
          E o alternativa sanatoasa mai ales pentru copii (dupa cum zice si aici, de exemplu> http://corneliamarin.ro/?p=454) dar nu am testat-o pana acum.

          • o sa incerc. eu am mai folosit si la briose si checuri si a fost ok. te anunt ;). ma gandesc la alternativa asta, caci uneori, i se face dor de ciocolata cam dupa ora 18-19 si nu-mi prea convine. si nu vrea alba 😉

            • Chiar te rog sa-mi spui, imi place sa fac “schimb de experienta” in felul acesta. In plus, eu mai degraba pun baza pe opinia unui om care a incercat decat pe informatiile generale de pe site-uri de specialitate. 😀
              Ma bucur daca am putut sa-ti fiu de folos. Spor la gatit. 😉

  4. Buna ziua numele meu este NUTU ANDREA si doresc o sa cumpar produsele dumnevoastra de exemplu ciocolata de casa va las un nr de tel 0720369186

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top