You are here: Home » Culinar » Fasole neagră. Neagră!
Fasole neagră. Neagră!

Fasole neagră. Neagră!

Asta ar fi trebuit să fie o rețetă. Dar eu zic să nu urmați pașii de mai jos. 🙂

Eu nu prea mănânc fasole, poate de vreo două ori pe an, în cele mai multe cazuri bătută (fasolea, nu eu). Desigur, cumpărată sub formă de conservă, adică să fie gata de amestecat, învârtit, blenduit, condimentat. Daaaar, cum Alfa-Boo și-a manifestat interesul pentru fasole neagră, din care mai mănâncă atunci când merge la vreun restaurant cu specific, am zis să-i fac o surpriză și să-i pregătesc ceva bun. Nu știam exact ce, dar am pus jumătate de pungă din fasolea magică la înmuiat peste noapte. A doua zi am cercetat netul, și am descoperit o grămadă de chestii interesante cu care puteam să-l dau pe spate, de la supă neagră la chestii gen fajitas. Și, deci, punem treaba la fiert, în prima apă. Lăsăm să-și facă de cap vreo oră și ceva, după care schimb apa și iar pe foc. Afară era cald, în bucătărie era saună, dar ce-o să mă mai iubească omul meu când o să vadă ce-l așteaptă în farfurie! Așa că-mi văd de altele în anticiparea celor încă 2 ore cât mai aveam de gând să clocotesc nenorocirea de leguminoasă. Partea proastă e că am plecat timp de vreo 10 minute și … când m-am întors ieșea fum din oală! Fasolea neagră era de-acum neagră de-a binelea, și ”gătită” pe deasupra. Noroc că nu se terminase apa de tot, că trebuia să mă apuc și de zugrăvit. Cum naiba a fiert mai bine de o oră jumate fără probleme și imediat ce-am îndrăznit să o las nesupravegheată a supt toată apa și s-a pus pe copto-fripto-prăjire???

Uatevă. Am pus apă rece în oală, mi-am pus un pahar de bere, am dat drumul la hotă full power și m-am consolat cu gândul că mai am jumate de pungă pentru altă dată – de care încă n-am îndrăznit să mă apropii, c-am prins ciudă pe fasole: după ce că nu-mi place și nu mănânc și e o pacoste să scoți ceva bun din ea, care să nu te umfle, mai trebuie să și pătimesc din cauza ei? Și de ce nu există fasole neagră la cutie, pe care s-o fi pregătit țac-pac cum îmi place mie? 😀

Am zis povestea asta recentă de pe urma căreia încă nu mi-am revenit,  ca să nu râdeți de faptul că postez rețete simple, că doar nu mă laud cu ele, ci mă bucur că nu încă n-am avut nevoie de extinctor și că mai realizez și chestii gustoase. Că așa e la mine: ori iese o treabă de te lingi pe degete, ori una de ai nevoie de daltă ca să speli oale. Ori otrăvesc câinii comunitari care au neșansa să dea peste ceea ce arunc la gunoi. Speaking of, până acum am zvârlit cu ciudă și înjurături un sufleu de conopidă și un gazpacho. Și parcă mai era ceva, dar cred ca mi-am blocat amintirea respectivă (fără să fi avut nevoie, încă, de consiliere de specialitate).

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

16 comments

  1. Eh, o sa iasa bine data viitoare (daca va mai fi una pentru fasole ;)) ), sunt convins!

    • Eh, tre’ sa fie si o data viitoare, ca mai am jumatate de punga. Dar mai asteptam sa se vindece ranile orgoliului. 😛

  2. am ars si eu o data o oala de fasole :D…

  3. Chiar acum vreo săptămână am gătit şi eu fasole neagră 😀 De data asta nu am ars oala, că am pus multă apă şi am păzit-o bine. Însă mi se mai întâmplă să mai uit pe foc năutul (preferatul meu). Şi, fie vorba între noi, acum muuulţi ani mi-au luat foc cartofii în cuptorul cu microunde…

  4. Cum poti sa gresesti un gazpacho? Da’ ce-ai pus in el, pentru ca se face asa de usor si in aproape orice combinatii ca nu pot sa-mi inchipui…
    Eu m-am apucat de experimentat cu fasolea la oala de presiune pentru ca n-aveam chef sa stau dupa ea langa aragaz cu orele, dar tot trebuie s-o dai in clocot si sa schimbi apa de 2 ori, dar toata treaba ia cam vreo 10 minute apoi tusti la presiune. Nu mai imi aduc aminte cat am lasat-o dar daca vrei detalii scotocesc dupa reteta. A fost buna. Si mai rapid de facut.

    • Pai… am gasit o reteta care avea si usturoi. am pus ma i putin decat scria acolo dar tot a iesit necomestibila. in plus,nu prea m-a cucerit ideea de supa rece. Si chiar te rog sa-mi dai reteta de fasole, poate imi iese pana la urma.

  5. Daca vrei sa faci minuni cu fasolea, cumpara-ti o oala sub presiune.Noi avem una de vreo 2-3 ani si Rox nu s-a apropiat de ea ca ii era teama ca tine bomba atomica pe aragaz.Intr-o zi am convins-o si sub supravegherea mea am fiert fasolea, tinuta in prealabil vreo 2-3 ore in apa, in 30 minute.Iese mult mai buna dupa cum a zis si ea, asa de buna si de rapid incat m-a pus de 2 ori sa o car la Iasi sa isi fiarba diverse :)).O sa iti mai povestestc cand ne vedem despre oala minune, acum numai pot, deja e prea lung comentariul, ma dor degetele :D.

    Acum ma duc sa mananc niste branza si niste fasole cu gandul la “nijte prieteni” 🙂

    • A zis si Kadia mai devreme de oala sub presiune, dar marturisesc sincer ca am aceleasi temeri ca Rox. Daca ma convingi cand ne vedem, poate imi cumpar. Sper c-ai avut pofta. Eu am mancat cascaval pane azi. 😛

  6. Yubiritzaida/Gordita/Flaca/Adriana

    Las caraotas es una comida típica de Venezuela y es uno de mis platos favoritos. La combinación de caraotas, arroz, carne desmechada y platanos fritos se conoce como PABELLON.

    Caraotas = Black beans

    And, if you want to cook black beans, you have to use a pressure cooker and cook the beans for almost 2 hours….. Btw, I would loved have seen you face when you driedst the water of the beans jajajajaja

    Here is a picture of how the “pabellon” looks like

    http://3.bp.blogspot.com/-UydjZXizTCA/T85kQJfarvI/AAAAAAAAA2w/eNzGoBeNZ6Q/s1600/pabellon.jpg

    • Thanks for the advice and the photo, but it will be a while before I cook the damn black beans again! I washed the burned stuff off the pot for about 30 minutes. And everyone said I need a pressure cooker, so until I get one of those, the magic beans will have to wait.
      I only lost sight of them for 10 minutes and found them almost carbonized… beans are complicated! jajaja.
      Actually, I got them in order to make something special for Baby Cakes, something mexican, but … next time, I guess.

      • Yubiritzaida/Gordita/Flaca/Adriana

        Life is like the black beans, If you lost sight of it just for 10 min, you will find all the things have been carbonizaed hahahahahahahahaha NOT! You don’t have idea how much I laughed with this story.. Imagine you in that situation was priceless hehehe

        • You can imagine how angry I was because you were there when one of my recipes went bad and I had to throw it away and eat pizza with you, jaja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top