You are here: Home » Cărți » Dacă aș ști…

Dacă aș ști…

Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă și mi-ar dărui o bucățică de viață, probabil că n-aș spune tot ceea ce gândesc însă, în mod categoric, aș gândi tot ceea ce zic.
Aș da valoare lucrurilor, dar nu pentru ceea ce valorează, ci pentru ceea ce semnifică.
Aș dormi mai puțin dar aș visa mai mult, întelegând că – pentru fiecare minut în care închidem ochii – pierdem șaizeci de secunde de lumină.
Aș merge când ceilalți se opresc, m-aș trezi când ceilalți dorm, aș asculta când ceilalți vorbesc și cât m-aș bucura de o înghețată cu ciocolată!…
Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucățică de viață, m-aș îmbrăca foarte modest, m-aș întinde la soare lăsând la vederea tuturor nu numai corpul, ci și sufletul meu.
Dumnezeul meu, dacă aș avea o bucățică de viață!…
N-aș lăsa să treacă nici o zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc.
Aș convinge pe fiecare femeie sau bărbat, spunându-le că sunt favoriții mei, și aș trăi îndrăgostit de dragoste.
Oamenilor le-aș demonstra că se înșeală, crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neștiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc!
Unui copil i-aș da aripi, dar l-aș lăsa să învețe să zboare singur.
Pe bătrâni i-aș învăța că moartea nu vine cu bătrânețea, ci cu uitarea.
Atâtea lucruri am de învățat de la voi, oameni…
Am învățat că toată lumea vrea să trăiasca pe vârful muntelui, însă fără să bage de seamă că adevărata fericire rezidă în felul în care-l escaladezi…
Am învatat că atunci când un nou născut strânge cu pumnul lui micuț – pentru prima oară – degetul părintelui, l-a acaparat pentru totdeauna…
Am învățat că un om are dreptul să se uite în jos la altul, doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice…
Spune întotdeauna ce simți și fă ceea ce gandești!
Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aș îmbrățișa foarte strâns și l-aș ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău.
Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieșind pe ușă, ți-aș da o îmbrățișare, un sărut și te-aș chema înapoi să-ți dau mai multe.
Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aș înregistra fiecare din cuvintele tale pentru a le putea asculta o data și încă o dată, până la infinit…
Dacă aș ști că acestea ar fi ultimele minute în care te-aș vedea, ți-aș spune “Te iubesc!”. Nu mi-aș asuma, în mod prostesc, gândul că deja știi.
Întotdeauna există ziua de mâine și viața ne dă, de fiecare dată, altă oportunitate pentru a face lucrurile bine… Dar, dacă greșesc – cumva – și ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face plăcere să-ți spun cât te iubesc, că niciodată nu te voi uita!
Ziua de mâine nu-i este asigurată nimanui, tânăr sau bătrân.
Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care-i iubești.
De aceea, nu mai aștepta, fă azi tot ce poți deoarece, dacă ziua de mâine nu va mai veni… în mod sigur vei regreta că nu ți-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrățișare, un sărut… și că ai fost prea ocupat pentru a le îndeplini… o ultimă dorință…
Să-i ții, pe cei pe care-i iubești, aproape de tine; șopteste-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubește-i și tratează-i bine, fă-ți timp să le spui: “Îmi pare rău!”, “Iartă-mă!”, “Te rog!” și toate cuvintele de dragoste pe care le știi.
Nimeni nu-și va aduce aminte de tine pentru gandurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria și înțelepciunea pentru a le exprima!
Gabriel Garcia Marquez

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

2 comments

 1. Prea mult Dumnezeu in insemnarea asta.

 2. Zau, tocami pe bosorogul asta ti-ai gasit sa ti-l iei ca role model ! Chiar recent am recomandat altui blogger sa NU citeasca GG Marquez vara pe canicula ca devine enervant de cleios !

  Uite, dau aici copy paste de pe acel comentariu, deoarece contine si alte cateva recomandari:

  Vara, pe canicula, eu as tinde sa iti recomand cu precadere cartile scrise de d-na Isabel Allende decat GG Marquez care, dupa parerea mea, trebuie citit numai in toiul iernii cand e frig de crapa pietrele afara si crivat si nameti viscolite pana la ferestre…altfel, zau, NU.

  Voiam sa zic mai precis ca pt a te bucura cat de cat de GG Marquez trebuie sa fii si intr-o stare de spirit mai carcotas-ursuz-morocanoasa si cu tendinta crescuta de a te bucura de decrepitudinea si nefericile altora, ca altfel zau daca merita sa te chinuiesti cu atatea sute de pagini scrise cu litere mici, care, daca treci de faza initiala de enervare, si apoi de faza de schadenfreude, (bucuria de nenorocul vecinului), vei reusi sa pornesti probabil si un foc care te va incalzi destul de mult si te va dezgheta. Dar daca nu e vremea potrivita afara, precis ca il vei arunca cat colo pe GG Marquez, care ti se va parea sufocant, ba chiar usor dezgustator de transpirat si lipicios. In general, pt lecturile tale urmatoare din aceasta vara, eu as tinde sa recomand cu precadere, in afara d-nei Isabel Allende, si cativa scriitori de origine indiana, cum ar fi de ex dl Rohinton Mistry sau d-na Jhumpa Lahiri.

  Si daca tot suntem la entertainment indian de tip nu tocmai Bollywood, nu ar strica sa vezi si filmele Mississippi Masala (1991) si Monsoon Wedding (2001), ambele regizate de d-na Mira Nair.

  Uite-l pe primul, chiar integral si pe gratis,

  http://www.youtube.com/watch?v=5kWXeA04cLM

  Uite si trailerul celui de-al doilea,

  http://www.youtube.com/watch?v=sjQjw-UyAX0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top