You are here: Home » Cărți » Iluminarea pe înţelesul proştilor

Iluminarea pe înţelesul proştilor

Nu spun că nu poţi găsi iluminarea in India. Poate că a fost mereu sub nasul meu. Poate că era în conducătorul ricşei cu bicicletă care îşi repara roata cu o bucată de umeraş de haine strâmb, sau în vânzătorul de fructe care tăia o nucă de cocos cu maceta, sau în mirosul canalizărilor, sau în sucul scurs dintr-un mango. Poate că era în ochii acelui câine pe care nu mi-am îngăduit să-l salvez.

Şi cine ştie? Poate că e şi aici. Oricum, asta spune cartea mea. În zilele optimiste, aproape cred şi eu asta.

Da, n-am găsit încă iluminarea. Dar, pentru moment, poate că e de ajuns ce am.

Pentru ca Florentin a cumparat cartea, voi incerca sa il conving ca a facut o alegere buna cu ajutorul unor pasaje suplimentare fata de cel de mai sus. 🙂

Fa-ti datoria, chiar de-ar fi umila, mai degraba decat pe a altuia, chiar de-ar fi mareata. Sa mori la datorie e viata; sa traiesti in a altuia e moartea. – Bhagavad Gita

…..

– Iluminare? Cine esti tu sa folosesti macar cuvantul? Lovi cu palma in podea. Vrei sa-l simti pe Dumnezeu. Dar iti poti simti pielea de pe ceafa? Vrei sa cunosti divinul. Dar iti cunosti femurul?

…..

– A avea o prietena nu e o garantie ca nu ne vom simti singuri. Unii din cei mai insingurati oameni pe care-i stim au relatii. Imi lua smochina si musca din ea. Si oricum, majoritatea relatiilor nu merg. Nici chiar majoritatea casatoriilor nu merg. Fara sa mai punem la socoteala faptul ca probabilitatea ca in cele din urma unul sa moara si sa-l lase pe celalalt singur e de suta la suta.

…..

O tanara cu pielea maslinie si cu ochi de felina trecu prin spatele lui Om si-i puse mana pe umar. Purta un sari de matase purpurie, dar nu-si pusese bluza care ar fi trebuit sa fie sub el; sariul plutea gratios peste umerii goi. Flori de iasomie erau impletite in parul ei negru. Daca as fi incercat sa ma imbrac asa, as fi aratat ca si cum mi-as fi agatat parul in timp ce ma taram printr-un tufis de catina, imbracata cu un cearsaf.

…..

– Ai observat ca, atunci cand eram la temple in dimineata asta, toate sculpturile erau pe peretii exteriori? Cand am intrat, peretii erau goi inauntru. […] Gurul nostru ne-a spus odata ca asa e si in viata. Toate lucrurile cu care am fost atat de ocupati – sex, calatorii, munca – sunt doar decoratiuni frumoase pe peretii exteriori. Dar, cand inchidem ochii si intram cu adevarat, nu e decat gol si tacere.

 

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

6 comments

 1. of course! 🙂
  gata cartea?

  • Gata! Si mi-a placut, cu toate ca nu e o capodopera literara. E vorba, evident, despre iluminare, si fiind un subiect care ma intereseaza si despre care am mai citit, mi s-a parut o lectura profunda fara sa fie prea obositoare sau intortocheata. 🙂

 2. …iluminarea ar da înţelegerea totală a lumii, cunoaşterea totală fără nici un efort, drept pentru care …daca esti relaxat pot exista momente scurte !

  • Sa stii ca da. Nu stiu daca am avut parte de asa ceva, dar din cand in cand mai am un fel de revelatii minore cu privire la problemele de zi cu zi, si cand le privesc din alte puncte de vedere ma ajuta enorm.

 3. Am cumpărat cartea „Iluminarea pe înţelesul proştilor” de Anne Cushman pentru titlul care mi-a trezit curiozitatea…dar n-am apucat sa o citesc!

  • Mie mi-a placut mult. Stiu ca scrie pe coperta ca e ca o combinatie dintre “Mananca, roaga-te, iubeste” si “Totul despre sex” (motiv pentru care am fost si mai tentata sa o cumpar) dar nu e chiar asa. Are citate din tot felul de scrieri, are aventuri amuzante si un final simpatic, desi previzibil. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top