You are here: Home » Perspectivă » Bolovanul

Bolovanul

Am auzit acum ceva timp un banc educativ (as zice eu), insa l-am depozitat intr-un ungher al mintii, pentru ca nu prea am stiut ce sa fac cu el. Suna cam asa:

“Gheorghe merge prin jungla cu un bolovan in spate. Se intalneste cu Vasile, care-l intreaba:

– De ce cari pietroiul asta dupa tine?

– Daca ma vede un leu, incep sa fug.

– Si?

– Si e destul de dificil cu asta in spate; asa ca fug o perioada in acest fel, dupa care arunc bolovanul si mi se pare ca sunt mult mai rapid.”

Fiecare dintre noi facem asta, intr-un fel sau altul. De cele mai multe ori, greutatile sunt compuse din principii si educatie, din idealuri care nu sunt ale noastre si din mastile pe care le purtam cand ne manifestam in societate. Daca nu ne trezim la timp, efortul devine un reflex conditionat sisific.

Intrebarea mea este:

de ce asteptam sa ne alerge leul, in loc sa traim liberi de la bun inceput?

 

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

10 comments

 1. Tuturor ne e mai simplu atunci cand trecem de la greu la usor. Daca ai conduce timp de un an un camion, dupa aia te-ai juca daca ai trece la autoturism.

 2. hey, leutule, hai la tata, hai pis-pis!!

 3. Întrebarea ta, generează răspunsul meu (Nu am pretenţia că aşa este 🙂 doar îmi dau cu părerea):
  Majoritatea oamenilor nu sunt conştienţi că poartă un bolovan în spate. Bolovan generat de ei. Oamenii ăştia (în grandomania ego-ului personal nu recunosc că ei au greşit… dau vina pe ghinion) îşi acordă o explicaţie: merg greu prin junglă din cauză că vântul bate din faţă… nu am ce face, ăsta e destinul meu! Ghinion!

  • Ai dreptate, multi nu sunt constienti de faptul ca au o greutate in spate, si dau vina pe ghinion. Eu nu cred ca exista noroc si nenoroc; eu sunt de parere ca binele aduce bine, si raul aduce rau. Chiar atat de simplu e!

 4. Nici eu nu sunt de acord cu termenii de noroc şi ghinion. Oamenii i-au adoptat din cauză că nu-şi pot explica anumite incidente din viaţa lor.
  Am nişte reţineri şi în ceea ce priveşte răul şi binele! Era o veche povestire: era un om orb. Era căsătorit, avea copii… avea o viaţă oarecum liniştită! Familia se obişnuise cu deficienţa lui.
  S-a întâlnit cu un vraci/vindecător care l-a vindecat şi i-a redat vederea. De bucurie omul a băut… a început să capete un obicei din a bea… la băutura începea să-şi bată nevasta şi copiii… în final a intervenut un divorţ.
  Întrebarea este: ce a făcut acel vindecător redând vederea orbului: o faptă bună sau o faptă rea? Prin redarea vederii, a despărţit o familie???

  • Retinerile tale cu privire la “rau” si “bine” sunt justificate. Aceste concepte exista poate doar la nivel abstract-profan; oamenii le-au inventat pentru a clasifica si justifica actiunile lor. La fel nu exista calitati si defecte.
   Povestirea ta este foarte interesanta. Vindecarea in sine a fost un lucru bun, dupa legile oamenilor; rezultatul a fost rau, din acelasi punct de vedere. Insa eu sunt de parere ca bautul si batutul nu au fost provocate de vindecare; fiecare om are un caracter bine definit, de care este sau nu constient. Probabil acest viciu exista in stare latenta. Nu redarea vederii a despartit familia, ci schimbarea coordonatelor.
   Doi sau mai multi oameni nu pot evolua in acelasi ritm, decat in cazuri exceptional de rare; din acest motiv intotdeauna se produc rupturi in relatii. Din cauza educatiei, oamenii refuza sa le accepte si sa le gestioneze corespunzator (despartiri amiabile, pentru ca asa e firesc in momentul in care nu mai ai nimic in comun), si se forteaza sa revina la status-quo, acest lucru fiind impotriva naturii; asta duce la frustrari, refulari, si multe alte discrepante intre dorintele sufletului si cele sociale.

 5. Oamenii cară bolovani de toate mărimile, în mod conștient sau nu. Chestia e că numai în situații de criză își dau seama că pot alerga mai repede.

 6. @ Ana Ayana: Da, se pare ca situatiile de criza declanseaza revelatii. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top