You are here: Home » Perspectivă » Reperul interior

Reperul interior

Atunci cand facem ceva impotriva sufletului nostru, nu ne merge dupa cum ne-am astepta. Si cand spun “impotriva”, ma refer inclusiv la dorinte care de fapt nu sunt ale noastre, dar le-am educat. De exemplu, daca ne dorim sa avem multi bani, pentru ca asta e imaginea de succes in ziua de azi. Nu toata lumea aspira intr-adevar la asta, dar multi sunt atrasi de stralucire si nu-si asculta sufletul, asa ca sfarsesc prin a fi si saraci, si tristi din cauza neimplinirilor. Dar asta e numai un caz; sunt milioane alte asemenea situatii.
Este o vorba: “faci pe prostul si ramai prost”. Cred ca toate compromisurile vin cu acest risc, si anume cel de a deveni ceea ce, la inceput, incerci sa pari. Uneori in mod inconstient, facem niste alegeri ca sa apartinem unui grup din care nu am vrea sa fim exclusi, si in care traim fara sa putem alege cu cine (la serviciu, de exemplu, sau la bloc). Nici nu putem sa fim noi insine daca asta ne exclude automat, si nici sa devenim o imagine a ceea ce-si doresc oamenii din jurul nostru. 
Si atunci singura sansa de a ramane noi insine, indiferent de valurile vietii, este sa avem un tarus pe malul apei, de care sa ne legam barca. Adica un reper interior, care sa ne aduca mereu acolo unde trebuie sa fim, acolo unde sufletul nostru nu are nevoie de masti sau planuri elaborate de disimulare.

About anne

Inimă tânără, suflet bătrân.

6 comments

 1. Reperul interior ar fi acel pachet de idei, trairi, si convingeri personale la care nu poti renunta niciodata. Am dreptate?

 2. Eu nu sunt de parerea asta. Ideile si convingerile personale tin de mental, deci pot fi foarte usor educate (chiar de cand suntem prea mici sa ne dam seama).
  Trairile si emotiile sunt autentice, si nu pot fi influentate sau schimbate. Unii dintre noi le ascund sau le simuleaza, insa sufletul stie intotdeauna ce e real si ce nu.

 3. Pai le educi in functie de situatie, dar convingerile tale proprii nu ar trebui sa ti le schimbi niciodata. Asta in cazul in care ele exista, si ai constatat pe pielea ta asta.

 4. Poate ne pierdem in lexic… Tu intelegi ceva prin “convingeri”, eu altceva… Cine stie?

  Dar, ca sa folosim acelasi limbaj, spun asa: daca te cunostii, stii care este structura ta de baza, poti sa-ti dai seama ce este al tau si ce vine din exterior.
  Eu inca mai muncesc la asta. 🙂

 5. @ loopoo – acel pachet de idei, trairi, si convingeri personale este format in proportie de 99% din indoctrinarile pe care le-ai ridicat la rang de adevar. De ce sa te legi de ele ?

  Vreau un tarus pe malul apei. Vinde cineva 😉 ?

 6. Darael, cred ca tarusul nu e de vanzare. Si-l face fiecare pentru el. 🙂 Daca ti l-as da pe al meu, nu ti-ar fi de folos mai mult de o zi. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top